КУДРЕЧКА РАКЕТА ОД 20 КИЛОГРАМА

У уторак 10. октобра у вечерњим часовима, уловљен је капиталан примерак белог амура на Кудречком језеру и тај догађај нам је био повод да посетимо једног необичног момка. Овај симпатични младић, Ненад Миљковић, тридесетогодишњак, наш суграђанин, велики риболовни зналац, већ дуже време посвећен је шаранском риболову, како на комерцијалним тако и на дивљим водама.

Опишите нам као сте дошли до овог капиталног улова?

На Кудречком језеру сам већ неколико дана, уживам у природи, прихрањујем, пецам и упијам сву лепоту коју нам овај страствени спорт пружа. Амбијент је феноменалан као и време које ме за сада служи. У уторак увече око 20 часова зачуо се звук сигнализатора, одмах скок, снажна контра и борба је почела. Од почетка сам знао да имам крупну рибу на штапу. Због конфигурације терена и даљине хранилишта (око 100 метара) контра је морала бити за нијансу снажнија као и повлачење првих двадесетак метара, како бих рибу што више удаљио од потенцијалних препрека. Након тога борба се претвара у истинско задовољство. Двадесетак минута касније у мердову је засијао прелепи амур .. душек, вага… равно 20 килограма. Прелеп осећај.

Где је улов сада?

Ха,ха,ха.. па наравно где му је и место, у води. Након мерења уследило је експресно фотографисање, прскање антибиотика на убодну рану и потом враћање у воду. Знате то је нешто посебно у шаранском риболову. Једина ствар која је лепша од самог вађења рибе, која је сама по себи прелепа, је када јој поклањате живот. Знам да многи то не разумеју али када остварите већину својих риболовних снова и сазрите као човек, риболовац следи корак даље…смисао… а једино што је смислено је управо враћање рибе у воду.  Саветујем све риболовце који то не раде да почну са том праксом…видеће и сами кава је то храна за душу.

На који прибор сте уловили овај капитални примерак?

Ма прибор је ту најмање битан, најбитније је да овај лепотан и даље плива својим царством, да има потомство, да живи и ужива у овом нашем и његовом воденом бисеру. Апелујем да људи схвате да је ова риба стара бар петнаест година, замислите… 15 година она живи и преживљава у овој води. То је читав његов свет. Његов живот. Зар ја да му га узмем? Не, не и не. Већ ми је доласком на штап пружио превелико задовољство.  Елем за знатижељне ћу рећи да је штап био Harison Zero D, машиница Daia Emblem, а мамац… ех мамац…нека остане мала тајна. Само ђу ређи да је упецана на мамац који подсећа на срце овог храброг борца, на срце тигра. Паметном довољно.

Ово је прелеп спорт и хоби, поента је у хуманости а не у убијању. Зато и имамо проблема са рибљим фондом. Молим Вас, чувајмо воде, чувајмо рибљи фонд, чувајмо природу у свој својој лепоти и смислу. Бринимо о обалама и сачувајмо богатство које имамо. Знате ми шарански риболовци имамо своју секцију у оквиру Риболовног савеза Србије, чија је крилатица: Ухвати ради задовољства, сликај ради успомене и пусти ради будућности. Поздрав свим риболовцима овог краја… Бистро: поручио је  Ненад који је у свету шаранског риболова познатији као српски Simon Crow.

Било је право задовољство посетити овог успешног риболовца који нам је обећао да ће неком другом приликом са нама поделити још много риболовних искустава. 

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/kudrecka-raketa-od-20-kilograma/