ЛАГАНА ХРАНА, ПУНО ТЕЧНОСТИ И ПАМУК СПАС НА ВРЕЛИНИ

Високе температуре чекају нас и наредних неколико дана, а лекари упозоравају хроничне болеснике, али и здраве особе, да расхлађују просторије у којима бораве, не излазе из куће у најтоплијем делу дана, пију довољно течности и једу лагану храну.

Доктори кажу да ни здрави људи не треба организам да излажу претераном напору у најтоплијем делу дана и да људи који се баве спортом треба да тренирају увече или у раним јутарњим сатима.

Никако не треба излазити на трчање или неку другу физичку активност у најтоплијем делу дана. Такође је веома важно узимати доста течности у устаљеном ритму – на сваких сат времена по чаша воде. За организам је већ касно ако осетимо жеђ,

Током врелих летњих дана треба јести лагану храну, како би се организам лакше изборио са температурним осцилацијама.

За вреле летње дане важно је и каква се гардероба носи, а савет је да то буде од природних материјала са  што мање синтетике.

Када осетимо да се интензивно знојимо одмах вишак течности треба брисати са коже памучним пешкирићем, јер на тај начин омогућавамо да топлота испарава. Уколико је на нашем телу стално један филм зноја, то је пут до топлотног удара.

Простор у коме се борави код куће, али и радни простор, треба стално расхлађивати. Уколико се користе клима уређаји разлика између спољашње и унутрашње температуре не треба да буде већа од осам степени Целзијусових.

Главна функција еркодишн апарата је да смањи влажност вазбуха, а та компонента микроклиме ствара највеће проблеме и срчаним и хроничним болесницима. Не треба да боравимо у игло условима, шок је за организам када изађе са плус 20 степени, на плус 40 степени.

Дешава се да људи не знају да имају неку хроничну болест те да наглим температурним осцилацијама тај хронични здравствени проблем може да се искомпликује.

Током топлих, летњих дана морамо бити умерени у свему  – физичкој активности, исхрани, да простор у коме се живио и ради одржавамо хладним и сувим, нагласила је она и додала да комшије, родбина, пријатељи треба да брину једни о другима, а посебну пажњу обратити на оне који живе сами.

Треба учинити све да до топлотног удара не дође, а уколико се деси и ако је особа на улици треба је ставити у лежећи положај, склонити са сунца и почети с расхлађивањем. Већ је довољно да имате грчеве у ногама и то је знак да сте изгубили знојем много минерала и да морате да повратите изгубљену течност и минерале.

Блага несвестица, али и деконцентрација такође могу бити показатељи да терморегулација није добра.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/lagana-hrana-puno-tecnosti-i-pamuk-spas-na-vrelini/