ЛАП ЗА РОМЕ И РОМКИЊЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

Смедеревска Паланка врло брзо придружиће се породици од 60-так градова у Србији који имају ЛАП (локални акциони план за Роме и Ромкиње) чији је циљ побољшање положаја и статуса ове националне мањине могло се чути на састанку представника Националног савета ромске националне мањине, председник проф. Витомир Михајловић и Зоран Симић председник одбора за економско оснаживање, који су поразговарали са Топлицом Пинторовићем председником општине Смедеревска Паланка и са Милицом Деспотовић заменицом председника општине.

Роме у овој подунавској општини тишти превелика незапосленост и лош социално-економски статус – истакао је Пинторовић и додаје да ће се општина Смедеревска Паланка трудити да у наредном периоду положај ромске заједнице достигне виши ниво.
Најважније за читаву ромску заједницу, ма где она живела у Србији, јесете пре свега образовање, а након стечене дипломе, пронаћи посао у струци. Једино решење да се изађе из тог зачараног круга сиромаштва лежи у образовању Рома и Ромкиња. Међутим, ромској заједници није довољна само деклеративна права, већ је много важније да се стечена законска права примењују и на терену, у пракси – рекао је председник Националног савета Рома, проф. Михајловић.
Усвајањем новог Локалног акционог плана за побољшање положаја Рома и Ромкиња у општини Смедеревска Паланка, који ће обухватити све кључне проблеме са којима се Роми свакодневно сусрећу, унапредиће се положај ромске заједнице. Он ће ускоро бити написан и одмах након јавне расправе, очекује се и његово усвајање и имплементирање – истиче председник општине Смедеревска Паланка, Топлица Пинторовић.

Извор:Ромаворлд

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/lap-za-rome-i-romkinje-u-smederevskoj-palanci/

1 comment

    • Aleksandar on 03/06/2017 at 18:56

    Jesu li gosti ovo kod predsednika opstine Vrnjacka Banja?

Komentari su onemogućeni.