ЛАСЕРСКЕ КАМЕРЕ ЗА СНИМАЊЕ ВОЗАЧА

Саобраћајна полиција планира модернизацију опреме у чему главну улогу има набавка савремених уређаја за откривање „лакших“ прекршаја, а реч је о уређају који може да сними лице возача и забележи да ли има везан сигурносни појас.

Према писању портала еКапија, планира се набавка уређаја који у вожњи може да сними лица возача и сувозача у аутомобилима из супротног смера и забележи да ли имају сигурносне појасеве и да ли возач прича мобилним телефоном, односно, како наводе, да ли телефон држи у руци.

У питању је, наводе, камера са ласером и Никоновим објективом, високе резолуције, а максимална брзина возила током снимања је 320 километара на час.

Како пише портал, максималан број снимака по једној флеш картици је 3.997, а уређај се зове LTI 20.20 UltraLyte 1.000 и тежине је 12,75 килограма.

САТ плус наводи да ако буде набављена ова камера, возачи који буду снимљени без појаса или са телефоном у руци неће бити заустављани због узимања података, већ ће позиви накнадно бити достављани власницима возила на њихове кућне адресе.

Прошлогодишње истраживање Агенције за безбедност саобраћаја показало је да је скоро 42 одсто анкетираних возача само признало да је најчешћи прекршај који праве, коришћење мобилног телефона у току вожње.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/laserske-kamere-za-snimanje-vozaca/