ЛЕЧЕЊЕ ЗУЈАЊЕМ ПЧЕЛА И ВАЗДУХОМ ИЗ КОШНИЦЕ У ПРВОЈ АПИКОМОРИ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

Међу само неколико апикомора у читавој Србији, једна је почела са радом на територији општине Смед. Паланка, тачније на језеру Kудреч, а власник и покретач идеје „природне апикоморе“ је пчелар Горан Станојевић, иначе председник Друштва пчелара „Јасеница“ у Смед. Паланци.

Горан Станојевић, пчелар из Смед. Паланке, отворио је у централној Србији прву „природну апикомору“ у којој људи који имају респираторне проблеме или су изложени стресу могу уз помоћ пчела да смање своје тегобе. Заинтересованима се нуди уживање у „здравој енергији“ преко ваздуха који долази из кошница и смирујућег зујања пчела.

Природне апикоморе лако се могу направити у већини српских пчелињака и представљају нову прилику за ширење туристичке понуде и додатни приход за пчеларе.

Станојевић је отварање прве природне апикоморе у којој посетиоци могу да уживају у „здравој енергији“ преко ваздуха који долази из кошница и смирујућег зујања пчела планирао дуже време.

За сада апикомору нуди познаницима и пријатељима, али рачуна да ће с временом овај облик апитерапије постати популаран и да ће се проширити.

Апитерапија користи се код бројних здравствених проблема, на пример код респираторних сметњи, бронхитиса, погодна је за јачање отпорности организма, а корисна и за људе погођене тегобама модерног света, као што је стрес.

ПД Јасеница

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/lecenje-zujanjem-pcela-i-vazduhom-iz-kosnice-u-prvoj-apikomori-u-smederevskoj-palanci/