ЛЕГАЛИЗАЦИЈИ ПОДЛЕЖУ И СВИЊЦИ, КОКОШИЊЦИ, ГАРАЖЕ, СЕПТИЧКЕ ЈАМЕ…

Према подацима из Базе нелегално изграђених објеката, чак 966.514 њих су штале, свињци, кокошињци, голубарници, али и гараже, оставе, септичке јаме, бунари или цистерне за воду.Уз готово сваку кућу, власници су дограђивали гараже и шупе, а у селу су без плана и контроле ницале стаје, објекти за складиштење сточне хране, амбари, пушнице…

Сви ови објекти су сада предмет озакоњења, па су их комисије пописале, а власници ће морати да поштују процедуру за легализацију. У неким општинама и градовима број помоћних и економских објеката који су изграђени без грађевинске дозволе и три пута је већи од броја стамбених објеката. У сеоским подручјима домаћинства неретко имају по пет и више објеката.

У ресорном министарству напомињу да је процедура приликом озакоњења кућа и економских и пословних објеката иста, али да постоји разлика у неопходној техничкој документацији и висинама такси за озакоњење. Препорука Министарства грађевинарства да се грађанима наплаћује такса од 5.000 динара, без обзира на број помоћних објеката на једној парцели.

У Паланци је тај однос отприлике пола-пола. Од 17.387 пописаних објеката 8508 су стамбени, 5379 су помоћни и 3500 су економски објекти.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/legalizaciji-podlezu-i-svinjci-kokosinjci-garaze-septicke-jame/

1 comment

    • Milan on 31/07/2017 at 14:11

    Ako su vlasnici dobijali građevinske dozvole do 1978, i odobrenje za priključke komunalija, zašto bi to ponovo legalizovali? Drugo opštinska geodetska služba, ako je izgubila podatke, to je njihova stvar, a ne građana. Treće republički geodetski zavod poseduje sve zapise, e sada što opština nema para da preuzme kopiju tih ugovora i dozvola, to je već opštinski problem, a ne građana. Četvrto dozvole koje je opština davala ilegalno, to treba ona da reši a ne građani!

Komentari su onemogućeni.