ЛЕКАРИ ОД ДАНАС МОГУ ДА ПРИЈАВЕ НАСИЉЕ ОНЛАЈН

Лекари који су током обављања свог посла били изложени вербалном или физичком насиљу од данас то могу и да пријаве Лекарској комори Србије која је на својој интернет страници отворила могућност онлајн пријаве насиља.

У саопштењу ЛКС поручује да се залаже за борбу против свих облика насиља у друштву и сматра да насилно понашање над здравственим радницима не сме да буде толерисано. 

Како се наводи, здравствени радници спадају у најризичније групе када се ради о насиљу на радном месту, а да је додатни проблем низак ниво безбедности која постоји у здравственим установама у Србији. 

Иначе, истраживања и анкете међу здравственим радницима која су рађена у Србији у последњих неколико година показала су да је током радног стажа од 72 до чак 85,2 одсто лекара доживело неки вид насиља на радном месту. 

Студија ЛКС о статусу лекара у Србији показала је да више од половине лекара обухваћених студијом, доживљава као стресне сукобе са болесником или члановима фамилије болесника.

Подаци на глобалном нивоу, како се наводи, потврђују да су здравствени радници међу професијама које су највише изложене насиљу, јер је стопа физичких напада на радном месту у неким земљама чак четири пута виша у здравству него што је просек у свим делатностима. 

Директор ЛКС Милан Динић каже да је насиље над здравственим радницима неприхватљиво и да је намера да комора охрабри колеге да пријаве сваки вид насиља који доживе на радном месту. 

„Толерисање насилног понашања над здравственим радницима за последицу нема само раст незадовољства запослених, већ и опадање квалитета здравствених услуга за грађане“, сматра Динић. 

Навео је да лекари пријавом насиља које доживе на радном месту истовремено помажу јер је циљ Коморе да предлаже измене закона и инсистира на увођењу превентивних мера у здравствене установе како би се смањило физичко, али и вербално насиље коме су изложени запослени у здравственим установама. 

Одлуке о покретању онлајн пријаве насиља, као и спровођење анкете о насиљу међу здравственим радницима донете су на састанку Комисије за безбедност здравствених радника Министарства здравља одржаном 25. јула у ЛКС. 

На том састанку одлучено је и да се у најскоријем периоду предузму конкретне мере како би се повећала безбедност здравствених радника на радном месту и подигла свест у јавности о проблему изложености здравствених радника различитим видовима насиља. 

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/lekari-od-danas-mogu-da-prijave-nasilje-onlajn/

2 comments

    • Mirko i Slavko on 10/08/2017 at 23:22

    Šta će sestre da rade? Kome one da se žale na nasilje?

      • Snoopy on 11/08/2017 at 10:54

      Ima i za sestre nego su one nebitne naspram dr mr agrrrrr za njih što duže da se čuti da nebi saznale.

Komentari su onemogućeni.