ЛОКАЛНИМ САМОУПРАВАМА ЗА ИНОВАЦИОНЕ КАПАЦИТЕТЕ 209 МИЛИОНА ДИНАРА

Влада Републике Србије донела је уредбу којом је утврдила програм подршке подизању иновационих капацитета јединица локалне самоуправе кроз који ће са 209 милиона динара ове године бити подржани пројекти градова и општина како би живот грађана био безбеднији, једноставнији и јефтинији, објављено је у Службеном гласнику.

Програм ће спроводити Кабинет министра без портфеља Ненада Поповића задуженог за иновације и технолошки развој, а по пројекту град или општина могу бити подржани са максимално 40 милиона динара.

Општи циљ програма је унапређење иновационих капацитета градова и општина у Србији кроз свеобухватни приступ дигиталној трансформацији јавних услуга, привреде и друштва који би требало да омогући одрживу, ефикаснију употребу ресурса, одговоран однос према животној средини и повећање квалитета живота грађана.

Новац опредељен кроз програм ће се користити за пројекте у којима се имплементирају нове технологије и модели у области безбедности, мобилности и транспорта, јавних и комуналних услуга, дигитализације у јавном сектору, интернет и информационо-комуникационе инфраструктуре, дигитализације у јавном сектору и заштите животне средине.

Средства ће биће расподељена на основу резултата јавног конкурса који ће бити расписан, наводи се у програму.

Према подацима УН, број становника у руралним и урбаним срединама је изједначен по први пут 2009. године, а 2019. године већ 55 одсто становника живи у градовима, док УН процењују да ће 2025. године 70 одсто светске популације живети у градовима.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/lokalnim-samoupravama-za-inovacione-kapacitete-209-miliona-dinara/