ЛОНЧАР НАЈАВИО БЕСПЛАТНЕ ПРЕГЛЕДЕ И ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА У ЗДРАВСТВУ

У свим општим болницама у Србији, као и у клиничко-болничким центрима у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и у Нишу, од 17. септембра обављаће се бесплатни прегледи за све грађане – и за оне који имају и за оне који немају здравствену књижицу – изјавио је  министар здравља Златибор Лончар.

„Сваком пацијенту који дође, урадиће се ЕКГ, измериће се ниво шећера у крви, премериће се притисак, на лицу места ће бити руководиоци тих установа, помоћници, специјалисти и уједно са прегледима, обавиће се разговор са људима, да се успостави однос и сваког месеца, једном у месецу, биће таква пракса“, рекао је Лончар за РТС.

Према његовим речима, ти бесплатни прегледи ће се мењати, у зависности од онога шта се открије приликом њих, као и из разговора са пацијентима – знаће се специјалност прегледа.“То је због превенције, а то креће од малих ногу, па ће и од наредне недеље Министарство здравља, заједно са Министарствима просвете и омладине и спорта, ићи по школама и предавањима едуковати децу.

Покушаће се, каже министар, да се избаци да приоритет деце буду киосци брзе хране, компјутери, лаптопови, а да се не баве довољно спортом, да се не крећу, да не једу здраву храну и да немају на уму да треба да контролишу своје здравље.

„Ми мислимо да проблем не може да се реши ако се не крене од деце. Идемо са предавањима, да децу склонимо од свих лоших ствари- маасног, брзе хране, газираног пића, да не буду гојазни. Кад усадимо то од почетка, много ће нам бити лакше касније, старијима је тешко мењати навике“, рекао је Лончар.Бесплатни прегледи ће почети да се обављају од 17. септембра и биће од 8 до 16 сати.

Највеће повећање плата у јавном сектору биће у здравству, изјавио је  министар здравља Златибор Лончар.

„Што се тиче повећања плата, оно што могу да вам кажем и што ће сигурно бити – наравно да ће највеће повећање плата бити у здравству. Не желим унапред да причам о процентима, желим да будем одговоран, прво да се види колико имамо новца. Сигурно ће за здравство отићи највећи део“, рекао је Лончар за РТС.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/loncar-najavio-besplatne-preglede-i-povecanje-plata-u-zdravstvu/