ЛОЗОВИК НАЈБОЉЕ СЕЛО У СРБИЈИ У 2019. ГОДИНИ

Финале Сусрета села Србије одржано је 2. новембра у Лозовику. Општина Велика Плана и МЗ Лозовик су били домаћини делегацијама многих награђених села из свих крајева Србије, представницима министарстава пољопривреде и културе, руководству Културно просветне заједнице Србије и осталим драгим гостима.

За најбоље село у Србији у 2019. години проглашен је Лозовик из општине Велика Плана.

– Лозовик је у срцу Шумадије, и одувек је био међу најразвијенијим селима у Србији. Прву задругу имали смо пре Првог светског рата, имали смо породилиште и око 9.000 становника. Данас у селу живи 6.000 људи, имамо три школска објекта, много сеоских удружења, спортских колектива, развијену инфраструктуру и пољопривреду – каже Бојан Савић, председник Савета месне заједнице Лозовик.

Лозовик је до сада два пута био други на овим „изборима“, а ове године понео је титулу најбољег села Србије.

– Некада сам на овој свечаности учествовао као играч, члан културно-уметничког друштва, и то када је моје село освојило друго место. Част ми је да сам овде и када смо најбољи, и надам се да ће и друга наша села бити номинована убудуће – рекао је председник општине Велика Плана Игор Матковић.

У конкуренцији села до 1.000 становника најбоља је Буковица (Краљево), док су друга и трећа награда припалеЗлакусу (Ужице) и Опланићу (Краљево).

Међу селима које имају између две и три хиљаде становника за најбоље у 2019. години проглашено је село Печењевце (Лесковац), друго је Банатско Аранђелово (Нови Кнежевац), а треће Фаркаждин (Зрењанин). Мрчајевци (Чачак) су најбоље међу селима које имају више од две а мање од три хиљаде житеља. Чачани су победили Српски Итебеј (Житиште) и Сараорце (Смедерево).

У конкуренцији села између 3.000 и 5.000 становника прву награду добило је Крњево (Велика Плана), другу Шимановци (Пећинци) и Лазарево (Зрењанин). Међу највећим селима Србије, која имају преко 5.000 становника, после апсолутног шампиона за ову годину Лозовика, најбољи су Бајмок (Суботица), Омољица (Панчево) и Ново Милошево (Нови Бечеј).

Добитници златне медаље Културно просветне заједнице Србије за допринос култури и животу на селу су КУД „Радица Ранковић“ из Лозовика (110 година постојања), КУД „Обилић“ из Крњева (50 година рада драмске секције), КУД „Радиша Поштић“ из Мрчајеваца (100 година рада), КУД „Искон“ из Шимановаца (10 година рада), Дом културе Банатско Ново Село (народни оркестар у којем свих 10 чланова имају завршену Музичку академију), еколошко удружење „Сачувајмо Дрину“ из Бадовинаца (чишћење обала Дрине од смећа), Удружење жена Црнобарке из Црне Баре код Богатића (стваралаштво жена у сеоској средини), Удружење жена Вредне руке из Српског Итебеја (стваралаштво жена у сеоској средини) и Тамбурашки оркестар из Сараораца (развој музике на селу).

Додељено је и 18 златних медаља за појединачни допринос квалитетнијем животу на селу. Међу награђенима су и Бора Отић, аутор емисије „Казање“ на ТВ Војводина, Снежана Симеуновић из Чалме, Неђо Топић из Банатског Новог Села, Звонко Павковић из Штипине, Славко Бродалић из Босута, Никола Божинов из Грачаца, Петар Коловић из Самаиле, Вељко Бојанић из Бачког Јарка и Златан Фехимовић из Новог Кнежевца.

Основна школа „Вук Караџић“ у Крњеву добила је посебну повељу поводом 240. година рада. Награђени су добили пехаре, медаље и плакете које су им уручили помоћник министра пољопривреде Александар Богићевић, председник општине Велика Плана Игор Матковић, а у име Културно просветне заједнице Србије проф. др Зоран Аврамовић и Живорад Ајдачић.

У културно-уметничком програму учествовало је културно-уметничко друштво „Радица Ранковић“ из Лозовика, тамбурашки оркестар Сараорци, оркестар из Банатског Новог Села и певач Раде Јоровић.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/lozovik-najbolje-selo-u-srbiji-u-2019-godini/