МАКСИМАЛНИХ 40 СТЕПЕНИ ДАНАС У 16 ЧАСОВА ИЗМЕРЕНО, НАРАВНО, У ПАЛАНЦИ

Температуре овог лета су изнад просека, али нису екстремне, јер 15 година уназад имамо веома топла лета, а и ово ће бити топло и суво лето као што смо и предвидели пре два месеца, рекао је данас начелник службе прогнозе времена Републичког хидрометеоролошког завода Србије (РХМЗ), Горан Михајловић.

Он је Тањугу рекао да је апсолутни рекорд мерења температуре у Београду 24. јул 2007. године, када је измерено 43,5 степени ( у Паланци је тога дана измерен температурни максимум у Србији од 44,9 степени) и сматра да овог лета неће бити постигнуте рекордне температуре.

„Када погледамо вишегодишње просеке, температуре ових дана су изнад просека, али постоји и општи тренд последњих деценија о глобалном порасту температуре, па и на нашем подручју. Што се нас тиче, 2007. је била апсолутни рекордер, а јако топла лета су била и 2012, 2003, 2000. У последњих 15 година имали смо године са заиста високим темепературама, што је у складу са глобалним порастом темепратуре“, објашњава Михајловић.

Он је додао да, када је ово лето у питању, прогноза је топло и сушно.

„Сутра током ноћи, дакле среда на четвртак очекује нас пад температуре и освежење, па ће други део седмице бити знатно пријатнији. Генерално у другој половини јула и у августу треба очекивати топле таласе и периоде са високим температурама и мањак падавина“, рекао је Михајловић.

Објашњавајући шта заправо значи боја метео аларма која се често помиње у медијима, Михајловић каже да свака боја носи своју вредност на основу вишегодишњег мерења на некој територији.

„Метео аларм као систем издавања метеоролошких упозорења, јесте установљен кроз четири боје да би се на јединствен начин дошло до информације да ли ће бити опасног времена. Дефинисана су четири степена упозорења – зелени, жути, наранџати и црвени – и сваки је одређена вредност на основу климатологије односно вишегодишњих и вишедеценијских мерења на некој територији. Што се тиче Београда то су мерења 140, 150 година уназад“, наводи Михајловић.

Он је рекао да су све вредности за које се издају метео аларми дефинисане на основу различитих критеријума, и да је када се ради о температури максимална прогонозирана температура преко 38 степени критерујум за издавање црвеног, највишег степена упозорења.

Михајловић истиче да свакако постоје разлике између званично измерене температуре и оне на улици, али да то није никаква завера Републичког завода већ стандардизован процес мерења.

„РХМЗ је једини званичан извор података о вредностима темепературе, она се мери у складу са стандардима и прописима Светске метеоролошке организације, на два метра висине, заштићено од директног сунчевог зрачења, на травнатој подлози. У том смислу не треба бити у заблуди да постоји нека завера да температуре које завод објављује нису тачне, оне су званичне и измерене на једини исправан начин како је то прописано како у свету тако и код нас“, истиче Михајловић. 

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/maksimalnih-40-stepeni-danas-u-16-casova-izmereno-naravno-u-palanci/