МАЛИ ПРОИЗВОЂАЧИ ХРАНЕ ИЗ СРБИЈЕ ОД ОВЕ ГОДИНЕ ЛАКШЕ ДО КУПЦА

Мали произвођачи традиционалне хране животињског порекла из Србије од ове године ће први пут моћи да легално продају своје производе на кућном прагу, што им је омогућио нови правилник о директној продаји који је усвојило Министарство пољопривреде.
Како је предвиђено правилником, своје производе од млека, меса, јаја, рибе моћи ће да продају у газдинствима, на локалним пијацама и у малим трговинама или да је директно шаљу на кућну адресу потрошача, али само на теритоирији Србије.

То, међутим, не доводи у питање безбедност хране, јер ће према новом пропису, произвођаћи бити директно одговорни за безбедност и квалитет хране и мораће да испуне ветеринарско-санитарне и опште услове хигијене намирница, иако неће бити у обавези да уводе на пример систем Хасап који се односи на принцип анализе опасности и критичних контролних тачака производње.

Циљ Министарства пољопривреде био је да се традиционална производња у малим газдинствима уреди и стандардизује и произвођачима олакша освајање тржишта, као и да се задовоље све веће потребе купаца за домаћом храном.

Правилник би требало да смањи трошкове и скрати административну процедуру у изградњи и уређењу објеката за производњу и прераду хране, као и за коришћење традиционалних алата, материјала и поступака у тој производњи.

У мале произвођаче, према правилнику, спадају они који недељно продају максимално 200 литара млека, 500 јаја или 100 комада живине. У ову групу улазе и они који за продају имају до 100 килограма месних прерађђевина недељно.

У случају да робу нуде регистроване мале млекаре, кланице или прерађивачи меса, дозвољене количине могу бити и веће.

Мали произвођачи биће уписивани у посебан регистар због контроле ветеринарске инспекције и олакшаних услова пословања, јер неће морати да се придржавају норми одређених за велике, индустријске произвођаче.

Фармери ће бити дужни да најмање два пута годишње контролишу узорке намирница. Произвођачи млека ће једном у три месеца морати да дају сирово млеко на анализу на укупан број бактерија, док ће мали живинари једном годишње контролисати месо на присустсво салмонеле.

У Министарству пољоприврде очекују да примена правилника допринесе развоју сеоског туризма јер ће произвођачи моћи на лицу места да продају своје производе, али и да мали произвођачи лакше добију ознаку герографског порекла за своју храну.

Из Министарства пољопривреде најављено је и да ће ове године бити урађен правилник о производњи и продаји традиционалних производа биљног порекла.

БЕТА

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/mali-proizvodjaci-hrane-iz-srbije-od-ove-godine-lakse-do-kupca/