МАЛУ МАТУРУ СЛАВЕ И ДАЉЕ У КАФАНАМА

Прослава мале матуре се последњих година из школа поново враћа у кафане. Иако Министарство просвете препоручује да се славље одвија у просторијама школе, одлуку о прослави не доноси школски одбор, већ савет родитеља. Гласањем се одлучује да ли ће осмаци малу матуру прославити у школској установи или у неком ресторану.

 Према закону, школама се забрањује да се прослава организује у кафанама, али ако се организација препусти родитељима матурско вече се легитимно може уприличити и ван оквира школе, али у установи која гарантује безбедност деце.

ЈЕДАН од разлога што се родитељи одлучују за неки од ресторана јесте тај што поједине школе уопште немају адекватан простор за организацију овакве врсте прославе. У том случају се све, од кетеринга до озвучења, мора додатно обезбедити.

Из Министарства просвете подсећају на Закон о основном образовању и васпитању, где је чланом 39 прописано да се ученичке прославе организују у школи или у установама културе. Али и да уговоре са агенцијама за прославу не потписују школе, већ родитељи који се баве и самом организацијом, па се школе ограђују од остале одговорности.

Што се паланачких основаца тиче, савети родитеља градских основних школа, ХИМ, ХРШ И Олга Милошевић су одлучили да мали матуранти своју прославу одрже у БИС-у док ће основци школе Вук Караџић матуру прославити у хотелу „Језеро“.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/malu-maturu-slave-i-dalje-u-kafanama/