МАНАСТИР КОПОРИН ОБЕЛЕЖИО СВОЈУ СЛАВУ СВЕТОГ СТЕФАНА

Манастир Копорин, који слави своју славу два пута годишње – Светог Стефана Лазаревића 19.07. (01.08. по н.к.) и Пренос моштију Светог Архиђакона и Првомученика Стефана 02.08. (15.08. по н.к.), смештен је у Браничевској епархији између Велике Плане и Смедеревске Паланке и задужбина је Светог Деспота Стефана Лазаревића, сина великог цара Лазара Хребељановића и велике царице Милице, родом од Немањића, по смрти мужа монахиње Евгеније, касније великосхимнице Ефросиније.

Данас су, по традицији, отваране мошти за које верници верују да припадају деспоту Стефану Лазаревићу, сину Kнеза Лазара. Хиљаде верника окупиле су се око ове светиње, стрпљиво чекајући у реду да се поклоне над посмртним остацима који су сахрањени у цркви светог Стефана Првог великомученика.

У порти манастира одржан је богат културно-уметнички програм у којем су учествовала културно-уметничка друштва из Велике Плане, гуслар Томислав Бошковић и певачица изворних песама Марија Kонатар.

Мошти се откривају два пута годишње – 1.августа, на дан деспотове смрти и 15. августа, на дан преноса моштију деспотовог имењака – светог Стефана Првог великомученика, једног од 12. апостола, по којем су име добили старији син цара Лазара и црква у манастиру Kопорин. 

Фото:Наташа Миљевић

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/manastir-koporin-obelezio-svoju-slavu-svetog-stefana/