МАНИФЕСТАЦИЈА „КУЛТУРОМ ПРОТИВ НАСИЉА“ У СШ „ЖИКИЦА ДАМЊАНОВИЋ“

У оквиру пројекта „Кул је да знаш! Вршњачком медијацијом против насиља“,  у СШ „Жикица Дамњановић“ је одржана манифестација „Културом против насиља“.

Манифестацију „Културом против насиља“ је отворила ученица Анстасија Маринковић која је рецитовала песму Милана Ракића „Симонида“. Ученица Тања Радивојевић која је аутор два романа и збирке песама, прочитала је песму “Ја ћу“, са којом је освојила треће место на међународном књижевном маратону у Баточини. Затим је Тања Радивојевић читала одломак из свог романа „13 ноћи без сна“.
О Тањи и њеној књизи су говорили ученици Вања Пантић и Марко Ђурић и прочитали су делове романа „13 ноћи без сна“. Вања Пантић је рецитовала песму „Манасија“ Васка Попе, а од истог писца Марко Ђурић је рецитовао песму „Каленић“.
Ученици из одељења II2 и I5 су приказали неколико ситуација у којима су приказали сукобе кроз скеч. Ученици су се сукобили око књига које читају и музике коју слушају. Свака ситуација је разрешена уважавањем туђег мишљења, толеранцијом и помирењем различитих, сукобљених мишљења.

Носилац пројекта је удружење „Свет речи“ из Велике Плане, подржан од стране Министарсва омладине и спорта а поред СШ „Жикица Дамњановић“ у пројекту учествују средње школе из Велике Плане, Пожаревца, Кучева, Деспотовца, Велике Плане и Паланачка Гимназија.

Као последњи сегмент пројекта ученике очекује манифестација „Музиком против насиља“ и конкурс за најбоље кратке филмове који афирмишу медијацију као начин решавања сукоба.

.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/manifestacija-kulturom-protiv-nasilja-u-ss-zikica-damnjanovic/