МАЊЕ „ПАПИРОЛОГИЈЕ“ ЗА ПОРОДИЉСКО

Већ од августа породиљске накнаде биће исплаћиване по поједностављеној процедури, те ће тако примена Закона о финансијској подршци породици с децом осим новчане помоћи донети и мање папира и чекања на шалтерима.

Сада је за остваривање овог права, како су израчунала нека родитељска удружења, неопходно чак 86 папира које подразумевају оригинална документа, фотокопије, изводе и уговоре. Постоји велики број докумената који се прикупљају када трудница иде на боловање, а у још већем проблему су парови који се суочавају са стерилитетом и чије процедуре подразумевају гомилу документације. Према слову новог закона папире за породиљско боловање убудуће ће аутоматски прибављати ресорно министарство и то о трошку буџета.

Прве надокнаде без бирократског оптерећења за породиље и њихове послодавце биће исплаћене 1. августа.

– Знали смо да ће бити измене и допуне закона, знали смо шта нас чека и имали смо обуку људи на локалу, било је 24 термина за њих. Не значи да неће бити проблема, верујем да ће их бити, али да ће бити само спорадични и решаваћемо их – није то ништа спорно – рекао је Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

ОГРАНИЧЕЊЕ

Једна од замерки високообразованих жена са великим примањима, али и удружења која окупљају родитеље јесте то што је висина породиљских надокнада ограничена на три просечне зараде уместо на пет, као што је био случај до 1. јула.

– Тај лимит је био неопходан, јер је било озбиљних злоупотреба – што за последицу има велики број судских поступака који се још воде – сматра Ђорђевић.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/manje-papirologije-za-porodiljsko/