МЕДИЦИНИСКОМ ОСОБЉУ 10.000 ММР ВАКЦИНА

За вакцинацију здравствених радника против малих богиња, од којих је у Србији досад оболело око 2.300 људи, међу којима је и између 100 и 200 медицинара, обезбеђено је 10.000 доза ММР вакцине, сазнају “Новости”. Биће заштићени лекари и сестре “приоритета првог реда”, односно запослени у службама које дијагностикују и лече оболеле од морбила – а према плану Института за јавно здравље Србије, то би требало да се заврши до краја фебруара.

 Једном дозом ММР вакцине треба да се вакцинишу здравствени радници рођени 1971. године и касније, који представљају приоритет првог реда. То се односи на оне који уопште нису вакцинисани против морбила, или су непотпуно вакцинисани.
Вакцинација здравствених радника против морбила почиње три и по месеца од избијања епидемије. Иако је Министарство здравља још раније, уз ванредну вакцинацију деце старости до 14 година, планирало и заштиту медицинара, требало је да се створи правни основ за имунизацију запослених у здравству. Правилником о имунизацији била је предвиђена обавезна вакцинација запослених у здравству против заразних болести од 1. јануара 2019, али је због епидемије малих богиња правилник измењен 10. фебруара, чиме су практично створени услови да почне вакцинација медицинара ММР вакцином, против малих богиња, заушака и рубеоле.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/mediciniskom-osoblju-10-000-mmr-vakcina/