МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА

Међународни дан борбе против насиља над женама обележава се данас уз подсећање да је потребно заједничко деловање како би жене и девојчице у целом свету могле да живе без узнемиравања и сваког другог облика насиља.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић оценила је да је доношењем новог Закона о спречавању насиља у породици постигнут значајан напредак у ефикасном одговору државе на појаву насиља и истакла значај квалитетне сарадње надлежних државних органа у сузбијању насиља.
Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић рекао је да је од почетка почетка Закона о спречавању насиља у породици почетком јуна па до 15. новембра, полиција изрекла 10.504 хитне мере забране контакта и приласка жртви насиља, односно удаљавања насилника из стана.
Стефановић је у петак на конференцији за новинаре у Београду поводом Медјународног дана борбе против насиља над женама казао да је у породичном и партнерском насиљу у 2017. години убијено 26 жена у Србији и додао да је то „значајно смањење у односу на 35 жена убијених у 2016. години“, али да је и даље „ужасан и неприхватљиво велики број“.
Савез самосталних синдиката Србије саопштио је да су колективни уговори најефикасније средство у борби против насиља и свих облика узнемиравања којима су жене подвргнуте на послу.
Кампања ЕКС „Безбедна код куће, безбедна на послу“ позива социјалне партнере на промовисање политика и процедура на радном месту како би се искоренило узнемиравање и насиље над женама.
Наводи се и да су жене, осим насиља и свих облика узнемиравања и мобинга, изложене и неједнакости на радном месту, па често имају мања примања у односу на мушкарце.
Генерални секретар УН Антонио Гутереш изјавио је да је „време за заједничку акцију како би жене и девојчице у целом свету могле да живе без узнемиравања, штетних пракси и сваког другог облика насиља“.
Према подацима УН, више од трећине жена широм света је доживело физичко (и)или сексуално насиље, 750 милиона жена је ступило у брак пре навршених 18 година, а више од 250 милиона њих је подвргнуто сакаћењу женских гениталија.
„Данас је широко прихваћен став да насиље над женама, укључујући узнемиравање и штетне праксе, представља значајну препреку остваривању људских права и непосредно доводи у питање укључивање и учешће жена у одржавању мира“, пише у саопштењу генералног секретара УН поводом Медјународног дана борбе против насиља над женама.
Одлуком УН из 1999. године, Медјународни дан борбе против насиља над женама обележава се 25. новембра, у знак сећања на дан када је диктатор Доминиканске републике Рафаел Трухиљо наредио убиства сестара Мирабал, политичких активисткиња у тој земљи.

Бета

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/medjunarodni-dan-borbe-protiv-nasilja-nad-zenama-2/