МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

Октобар је месец борбе против рака дојке, а 24. октобра се обележава Међународни дан борбе против рака дојке. Овог месеца, а посебно данас се јавности скреће пажња на распрострањеност рака дојке, подиже се свест о значају превенције и раног откривања рака дојке, као и збрињавању особа оболелих од ове болести. Рак дојке је тренутно водећа малигна болест код жена, у свету сваке године од рака дојке оболи око 1.670.000 хиљада жена, а око 522.000 жена умре.
Према подацима Светске здравствене организације рак дојке је и најсмртоноснија врста канцера код жена у Европи и свету. Најчешће помињани фактори ризика за настанак ове болести су – наследне предиспозиције, рана прва менструација, касна менопауза, нерађање деце или рађање деце у каснијој животној доби, недојење деце, хормонска терапија, неправилна исхрана, недовољна физичка активност, гојазност, конзумирање алкохола, дувана итд. Ипак, тренутно не постоји довољно знања о узроцима услед којих настаје рак дојке, стога је рано откривање најбољи вид контроле. Kада се рак дојке открије у раној фази, уз адекватну дијагностику и лечење, шансе за излечење и продужетак живота су далеко веће.
Према анализама Института за јавно здравље Србије, жене код нас имају средњи ризик оболевања и висок ризик умирања од карцинома дојке у односу на Европу. У земљама у развоју, као што је Србија се бележи већи број смртних случајева жена оболелих од рака услед недостатка свести о потреби раног откривања, као и због недостатка ресурса у здравственом систему. Сваке године се код нас региструје око 4600 новооболелих жена од карцинома дојке, а око 1600 жена изгуби живот. Због недовољне здравствене просвећености, више од две трећине жена јављају се лекару када је болест већ узнапредовала и кад је лечење тешко и неизвесно. Стога је обележавање 23. октобра од изузетне важности за грађанке Србије.
Поред редовне контроле, стручњаци саветују да будете физички активни, да се здраво храните и регулишете телесну тежину. Избор животних навика игра кључну улогу за здравље груди сваке жене.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/medjunarodni-dan-borbe-protiv-raka-dojke/