МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЉУДСКИХ ПРАВА

Сајмом „Сложни мозаик Србије“, на којем се представљају национални савети националних мањина, данас се обележава Међународни дан људских права, уз поруку да Србија поштује и цени све различитости. Обележавање је почело 1950. године, две године након што је је 10. децембра у УН потписана Универзална декларација о људским правима.

У њој је истакнуто да су људска права универзална и да не зависе од националне, државне, идеолошке, социјалне и културне припадности.

Тим документом се штите грађанске, политичке, економске, социјалне и културне слободе и права човека – од права на живот и слободу до права на достојанство, приватност, социјалну сигурност и удруживање.

У оквиру Савета Европе 1950. донета је Конвенција о заштити људских права и основних слобода која, поред основних права, установљава и механизме заштите и надзора над њиховим остваривањем.

Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић изјавио је да се сваком грађанину морају обезбедити једнака права, а сви заједно борити против свих облика екстремизма.

„Данашњи дан је прилика да се подсетимо да смо сви рођени једнаки! Боја коже, вера, нација, сексуална опредељеност, инвалидитет не смеју бити препрека у поштавању једни других“, поручио је Омеровић у саопштењу истичући да постоје само само добри и лоши људи.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/medjunarodni-dan-ljudskih-prava/