МЕЂУНАРОДНИ ДАН СТАРИХ 1. ОКТОБАР

Међународни дан старијих особа је посебан дан за старије особе широм света.
Међународни дан старијих особа се у свету и код нас обележава 1. октобра са циљем да се нагласи колико је важно прилагодити окружење у коме живимо потребама и способностима становника трећег доба.
Старење популације данас представља један од највећих успеха човечанства али и један од највећих јавноздравствених изазова. Неопходно је истаћи да је удео особа старијих од 60 година у порасту и да се тај тренд наставља са једне странеуслед опадајуће стопе наталитета, а са друге стране услед повећања дужине животног века.
Необраћање пажње на старије особе значи да се не обраћа пажња на 20 посто светске популације до 2030. године, када ће бити више људи старијих од 60 година него деце млађе од 10 година, при чему ће те брзе промене у старосној структури пре свега захватити земље у развоју.
Обележавање Међународног дана старијих особа има за циљ да укаже јавности да је уважавање демографских трендова и социјална инклузија старијих особа од пресудне важности за креирање одрживе урбане средине која промовише једнакост, благостање и просперитет заједнички за све грађане.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/medjunarodni-dan-starih-1-oktobar/