МЕДВЕД СЕ ВРАТИО НА РУДНИК ПОСЛЕ 60 ГОДИНА

Медвед који је први виђен после 60 година на планини Рудник у срцу Шумадије поново је снимљен на надзорним камерама у атару села Влакча. Медвед је снимљен око 19,30 часова, како једе кукуруз који су ловци оставили као прихрану.
– Иако смо мислили да је у пролазу чињеница да је ту и даље говори о његовој намери да се овде трајно настани-каже Томица Радосављевић, предсшдник Ловачког савеза централне Србије. Према његовим речима то је „тешко одрживо с обзиром да се ради о насељеном подручју, али са сада се пажљиво прати његово кретање“.
Да подсетимо, медвед је по први пут овде виђен пре седам дана, следећи пут је виђен у атару села Јарменовац, 15-ак километара даље, да би се опет вратио у Влакчу“.
-Постоји идеја да се заједно са Биолошким институтом у Београду медведу угради чип како би се пратило куда се креће. Ради се о врсти за коју је трајно забрањен лов. Отуда су за његову бригу задужена министарства за пољопривреду и Министартсво за екологију и очување животне средине и мора се координирати свака евентална акција. Наш посао је да пратимо његово кретање-каже Радосављевић.
Поред феномена да је на Руднику виђен медвед после 60 година непознаницу представља и чињеница одакле је дошао. Могао је да дође из својих природних станишта са Таре или са Голије. У сваком случају из оба правца морао је да пређе Ибарску магистралу, што је само по себи невероватно да је остао непримећен. Иначе, ни сами мештани подрудничких села „Медведа Шумадинца“ нису приметили преко дана.
-Добра страна у целој причи јесте чињеница да је овде решио да се настани. То говори да је природа колико толико очувана и остала незагађена-каже Радосављевић.

Извор: Лепа Шумадија

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/medved-se-vratio-na-rudnik-posle-60-godina/