МЕСО У ПРОДАВНИЦАМА ПОСКУПЕЛО НА ШТЕТУ СТОЧАРА

Месо је у малопродаји поскупело, али несразмерно поскупљењу живих животиња, тако да сточари поново нису на добитку, него трговци, изјавио је данас секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских производа Привредне коморе Србије (ПКС) Ненад Будимовић.

„Имамо велике разлике у ценама меса, тако да се најквалитетније свињско месо, свињски бут, креће од 450 до 550 динара, у зависности од трговине. Цена товљеника је од 130 до 160 динара, у зависности од региона, што је велика разлика, тако да кланичари када купују сировину имају простора да направе производ са ценом која им одговара“, рекао је Будимовић гостујући на ТВ Танјугу.

Додао је да цена меса углавном зависи од квалитета, јер сточна храна исто кошта у целој Србији.

„Ми смо у ПКС-у покренули иницијативу да се донесе правилник о оцени квалитета трупова на линији клања, тако да ће прва категорија меса бити иста у Нишу и у Суботици. Онда неће бити простора за уцењивање сточара“, рекао је Будимовић.

Говорећи о јефтинијем месу из иностранства којем наши сточари тешко могу да парирају, он је оценио да би државни подстицаји сточарима требало да се користе на другачији начин, због различитих фактора који утичу на ту производњу.

„Треба урадити селекцију репродукције у свињарству. Ми имамо 14 до 16 прасића по леглу, а развијене европске земље 24 до 26. Даље, наша храна је скупља, јер ми имамо закон о забрани коришћења генетски модификованих организама, што се првенствено односи на сојину сачму која на тај начин више кошта, а то су импути који највише доприносе формирању цене“, рекао је Будимовић.

Tanjug

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/meso-u-prodavnicama-poskupelo-na-stetu-stocara/