МИЛАН СТАНИМИРОВИЋ ПОДИГАО ЗАСАД ОРАХА У АЗАЊИ

У највећем селу у Србији, Азањи код Смедеревске Паланке, ове јесени је на површини од 2,86 ха подигнут интензивни засад ораха са око 700 садница Чандлера и 5% опрашивача. Засад је подигао, врло амбициозно и професионално, један млад човек, Милан Станимировић и сигурно је да ће  бити један од најмодернијих у овом делу Србије.

Милан је пренео нека своја искуства у припреми засада “Према биохемијској анализи земљишта показало се да је оно јако кисело (пХ=4,7), са доста калиума и натриума, као и 3% хумуса. У земљишту уопште није било фосфора. Према саветима расадника, на парцелу је бачено 23 тоне кречњака (око 6,5 тона на хектар) да би се достигла оптимална пХ вредност 7,0.
Урађено је дубоко орање на 60 цм, потом смо бушили рупе димензија 50×70 цм. На саднице смо ставили 500 грама фосфорног ђубрива МАП, 2 кг Зеолита, 10 кг глистењака (ЕкстраХумус) и 100 грама Мyоактив микоризе. После затрпавања, око саме саднице смо бацили још 150 грама фосфорног ђубрива и обилно смо полили да би се земља слега. Саднице су заштићење са обичном фасадерском мрежом коју скидамо у марту пре чеповања и враћамо следеће зиме.”

Извор: Орах Латерар ДОО

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/milan-stanimirovic-podigao-zasad-oraha-u-azanji/

2 comments

    • Nisam on 09/02/2019 at 19:44

    Azanja nije najveće selo u srbiji, veći je lozovik a još veći beograd

  1. Имате малу грешку у називу извора вести, тj. имену расадника, па молим да исправите. Вест je преузета са странице расадника „Oрах Латерал“. Ми смо урадили проjекат засада, дали све консултациjе око припреме и испоручили саднице ораха сорте Чендлер произведене у Србиjи.

Komentari su onemogućeni.