(ВИДЕО) МИНИСТАР КРКОБАБИЋ ПОСЕТИО РАТАРЕ И СЕЛЕВАЦ

Министар за бригу о селу и копредседник Националног тима за препород села Србије Милан Kркобабић данас је био у радној посети селу Ратаре у општини Смедеревска Паланка. У посети је с министром био и Драган Шкорић, председник Академијског одбора за село САНУ и копредседник Националног тима за препород села Србије.

Министра су дочекали председник општинеСмедеревска Паланка, Никола Вучен са сарадницима и народни посланик, Небојша Павловић.

У разговору са мештанима, али и руководством општине и месне заједнице Kркобабић је разговао о потребама становника овог и околних 16 села и потенцијалима за развој сеоских средина Подунавља.

У фокусу разговора је на првом месту било покретање привредне активности у овом селу, све оно што представља извор егзистенције за њених 1.700 мештана, са предлозима за оживљавање земљорадничке задруге „Ратари“, која је некада успешно опслуживала сељане и помагала им да продају своје производе, а сада већ низ година није активна.

Један од програма које ће Министарство за бригу о селу реализовати је управо адаптација Домова културе у мултифункционалне објекте, а Дом културе у Ратарима, који је такође био предмет посете, је био на тај начин конципиран. Још тада, после Другог светског рата, овај објекат служио је сељанима за најразличитије намене и садржао пошту, продавницу, седиште фудбалског клуба, канцеларије месне заједнице, али и библиотеку, дискотеку, свечану салу у којој је радила и драмска секција, а биоскопске пројекције су се одвијале сваке суботе.

 

Председник општине Смедеревска Паланка Никола Вучен захвалио је министру на посети и истакао да ће локална самоуправа подржати сваку иницијативу за опоравак села са ове територије.

Академик Шкорић је истакао да треба искористити и све природне потенцијале које ово село има, Ратари имају 20 извора воде, док се само 10 користи и одржава „У томе је велики потенцијал не само за водоснабдевање, већ и за развој сеоског туризма.“

Министар је своју посету завршио обиласком села Селевац у истој општини.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/ministar-krkobabic-u-poseti-selu-ratari/