МОНОНУКЛЕОЗА-„БОЛЕСТ ПОЉУПЦА“

Мононуклеозу изазива Epstein-Barr вирус ( ЕБВ ). Ово инфективно обољење се зове још и „болест пољупца“, јер се преноси директним контактом са пљувачком заражене особе – кијањем, кашљањем, путем зараженог прибора за јело или пиће. Првенствено погађа младе и децу, а може се јавити и код одраслих.
Вирус се првобитно настањује и размножава у слузокожи горњих дисајних путева. Након тога, вирус се шири у локалне лимфне чворове, а касније се, путем крви, шири по целом организму.
• Kоји су симптоми инфективне мононуклеозе ?
– Умор
– Малаксалост
– Јак бол у грлу и отежано гутање
– Повишена температура
– Отоци лимфних жлезда на врату и у пазушним јамама
– Отечени крајници
– Главобоља
– Губитак апетита
У првим годинама живота, инфективна мононуклеоза се манифестује као обична инфекција горњих дисајних путева, због чега родитељи често и не знају да је дете прележало инфективну мононуклеозу.
Kод старије деце, клиничка слика ове болести је тежа – болови у грлу, увећање крајника, који су обложени беличастим наслагама, болни и отечени лимфни чворови на врату. Свако друго дете са инфективном мононуклеозом има увећану слезину, а код 10-20% деце је увећана јетра.
• Kако се поставља дијагноза инфективне мононуклеозе ?
Поред клиничке слике, дијагноза мононуклеозе се поставља и на основу лабораторијских анализа. Повећан је број лимфоцита, а такође, повишени су и биохемијски параметри који указују на смањену функцију јетре, као што су трансаминазе, ГГТ или билирубин.
У Бео-лаб лабораторијама доступне су следеће анализе за мононуклеозу :
– Иг Г антитела против Епстеин Барр вируса
– Иг М антитела против Епстеин бар вируса
– ПЦР дијагностика ЕБВ – квалитативна и квантитативна анализа
Антитела против Епштајн-Бар вируса (ИгГ и ИгМ) потврђују болест и указују да ли је у болест у почетној фази или већ у стадијуму опоравка.
• Kако се лечи мононуклеоза ?
Kако је мононуклеоза вирусно обољење, у лечењу се не користе антибиотици.
Мононуклеоза не захтева никакав посебан третман у лечењу, осим строгог мировања месец дана од тренутка када се болест дијагностикује. Лечење је симптоматско. Трајање ове болести је индивидуално – од пар недеља до месец дана и зависи од имунолошких способности организма.
Брините о Вашем здрављу !
Ваше Бео-лаб лабораторије

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/mononukleoza-bolest-poljupca/