МОЖЕМО ЛИ СЕ ВОЗИТИ ЈЕФТИНИЈЕ

Возачи очекују од државе смањење акциза на деривате а због поскупљења горива су на сат времена у петак у више градова блокирали главне саобраћајнице.

Слични протести најављени су у целом региону за викенд. У градовима били су велики застоји јер су блокирани најпрометнији пунктови. Анкетирани возачи који су протестовали кажу да је у окружењу гориво јефтиније а посебно дизел. Питају се шта друго треба да ураде да би гориво појефтинило.

Иако су сагласни са захтевом да појефтини, има возача који негодују због блокаде саобраћаја.Акцизе се услађују са годишњом инфлацијом. Из литре бензина по том основу се издвајаја 54,49 динара а евродизла 56 динара. Цене деривта формирају се на слободном тржишту а у случају великих поремећаја држава може да реагује.

Државна захватања у малопродајној цени горива износе од 53 до 55 одсто, па постоји могућност да држава допринесе смањењу цене, што су раније урадиле многе државе привременим смањивањем акциза. Судећи по берзанским котацијама, то би се сад могло десити и у Србији, а тако нешто је могуће на основу Закона о акцизама који омогућава Влади Србије да се, без његове промене, акцизе смање до 20 одсто и да се, након престанка поремећаја, врате на прописани ниво.

Доношења такве одлуке не би било  приви пут: такав корак направљен је 2012. године, кад су акцизе смањене на период од шест месеци.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/mozemo-li-se-voziti-jeftinije/

1 comment

    • sashko69 on 11/06/2018 at 14:30

    Džabe što može kad neće…

Komentari su onemogućeni.