НА ПОЗИТИВНОЈ ЛИСТИ ОД САДА И ЛЕКОВИ ПРОТИВ ЛЕУКЕМИЈЕ, РАКА ДОЈКЕ И ХЕПАТИТИСА Ц

На позитивну листу лекова који се издају о трошку осигурања ускоро ће бити убачени иновативни лекови за хроничну лимфоцитну леукемију, хепатитис Ц и карцином дојке, најавила је у уторак в. д. директора Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић.

То је ново „појачање“ листе иновативним терапијама, после прошлогодишњег увођења 23 иновативна лека на режим издавања о трошку осигурања. Пре тога, пуних пет година, ниједан иновативни лек није стављен на тзв. позитивну листу.

– Савремени терапијски протоколи развијали су се убрзано, а постојао је дисконтинуитет у стављању иновативних лекова на позитивну листу – каже Радојевић Шкодрић. – Сада је направљено неколико убрзаних корака. Централна комисија за лекове заседа сваког месеца, фармацеутским компанијама је омогућено да подносе захтеве континуирано а не једном годишње.

Сања Радојевић Шкодрић каже да се ускоро очекује нова позитивна листа лекова:

– Надам се да ћемо увести још већи број иновативних лекова у складу са одлуком струке. Уочили смо да су пацијентима, осим иновативних лекова, потребне и бројни дијагностичке процедуре, анализе, тестови, и интензивно радимо да се и то обезбеди.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/na-pozitivnoj-listi-od-sada-i-lekovi-protiv-leukemije-raka-dojke-i-hepatitisa-c/