НАЦИОНАЛНИ ПРОГРАМ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ ГОЈАЗНОСТИ КОД ДЕЦЕ И ОДРАСЛИХ

Смањење соли и шећера у храни, ограничење рекламирања производа богатих шећером, засићеним мастима и трансмастима који су намењени деци, посебно означавање здраве и нездраве хране, обавезна физичка активности бар 60 минута дневно у вртићима и школама… само су неке од мера за спречавање гојазности предвиђене Уредбом о националном програму за превенцију гојазности код деце и одраслих, коју је Влада Србије усвојила 31. јануара, а која ће бити представљена следеће недеље.

 Резултати истраживања здравља становништа Србије из 2013. године показали су да је свака друга одрасла особа била прекомерна ухрањена, а да је 14 одсто деце и адолесцената гојазно. Повећање броја гојазних особа иницирало је укључивање државе у решавање овог великог јавноздравственог проблема. У изради програма превенције учествовали су Удружење за прехрамбену индустрију Привредне коморе Србије и Министарство здравља. Главни циљеви програма су промоција здравог начина живота и унапређење здравља целокупног становништва и смањење учесталости гојазности деце, младих, одраслих и старијих особа.
Гојазност је данас најчешћи поремећај исхране и Светска здравствена организација ју је прогласила највећим непрепознатим јавноздравственим проблемом. Знатно повећава ризик за настанак хроничних незаразних болести, болести коштано-зглобног система, стерилитета, депресије, али и животно угрожавајућих обољења као што су инфаркт срца, мождани удар, злоћудни тумори органа за варење, дојки и материце. Ова обољења су узрок највећег морбидитета и морталитета, али и знатно смањују радну способност становништва и у нашој земљи.
Национални програм предвиђа и унапређење исхране деце у предшколским установама и школама, као и одраслог становништа на радном месту. Промоција здраве исхране у обдаништима подразумева израду националних нутритивних препорука за децу узраста од три до седам година, као и покретање иницијативе да се ограничи, односно забрани рекламирања хране богате шећером, сољу и засићеним мастима. Планира се и увођење шеме здравих оброка коришћењем различитих боја, како би здрава храна била лако препознатљива.
Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/nacionalni-program-za-prevenciju-gojaznosti-kod-dece-i-odraslih/