НАЦИОНАЛНИ ПРОСВЕТНИ САВЕТ ПРУЖИО ПОДРШКУ ЗА ДРУГАЧИЈУ ГИМНАЗИЈУ

Национални просветни савет једногласно је усвојио план и програм за први разред гимназија, који подразумева другачију наставу, са шест изборних предмета за ученике и два часа више недељно у распореду. Већина чланова Националног просветног савета подржала је документ који је израдио Завод за унапређивање образовања и васпитања, али су поједине замерке изнели представници друштава наставника страних језика, географије, историје…

Ученици ће у првом разреду бирати два од шест понуђених изборних предмета: Језик, медији и култура, Појединац, група и друштво, Здравље и спорт, Образовање за одрживи развој, Примењене науке и Уметност и дизајн.

– Постоји опасност да ово буде списак лепих жеља. Садржаји ових изборних предмета су прављени као некадашње секције, да деца уживају у учењу, али постоји опасност да се претворе у своју супротност – упозорио је Милан Станић, представник Социолошког друштва Србије.

Он је указао на чињеницу да ученици имају различит однос према изборним и обавезним предметима, тако што изборне не схватају довољно озбиљно. То би могло, како је рекао, сјајну идеју унапређења наставе да претвори у „рекреативну наставу“.

Иако је подршка Националног просветног савета била једногласна, њихове одлуке су, према новим просветним законима, искључиво саветодавне. Одлуку доноси Министарство просвете, са њиховом сагласношћу или без ње.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/nacionalni-prosvetni-savet-pruzio-podrsku-za-drugaciju-gimnaziju/