НАЦИОНАЛНИ САВЕТ РОМСКЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ ОДРЖАО САСТАНАК СА РУКОВОДСТВОМ ОПШТИНЕ СМЕД ПАЛАНКА

Председник и потпредседница ИО Националног савета ромске националне мањине Милош Паунковић и Радмила Гачевић, посетили су у четвртак општину Смедеревска Паланка и у згради општине представили план и програм Националног савета Рома и промовиласи Стратегију за социјално укључивање Рома и Ромкиња.

Са представницима Националног савета ромске националне мањине, разговарали су координатор за ромска питања Дарко Стојадиновић, помоћница председника општине Милица Деспотовић и секретар скупштине општине Данило Лабус. Паунковић је говорио о важности непосредног укључивања локалних самоуправа у спровођењу активности које су предвиђене Стратегијом и о усвајању Локалног акционог плана за Роме. Радмила Гачевић је подсетила челнике општине Смедеревска Паланка на формирање локалног мобилног тима који има задатак да интегрише и помаже ромској заједници на локалном новоу.

Помоћница председника општине Милица Деспотовић, рекла је да општина Смедеревска Паланка има усвојен ЛАП за Роме из 2015. године, који се ових дана ревидира и усаглашава са циљевима и активностима из Стратегије, који је национални стратешки документ за интеграцију ромске заједнице у Србији. Напоменула је да постоји и мобилни тим у општини који је формиран пре месец дана и да се од њега очекује да пружи свој допринос у решавању проблема Рома и Ромкиња у Смедеревској Паланци.

Kоординатор за ромска питања Дарко Стојадиновић, нагласио је да је он од пре два месеца именован на овом радном месту. Додаје да је одмах по завшетку високе пословне школе почео да се бави питањима Рома у својој општини и да је свестан своје одговорности. Kаже да ће настојати да пружи свој максимум у решавању проблема ромске заједнице на локалу, посебно у сегменту образовања, зато што, по његовим речима, ту лежи кључ у решавању сиромаштва, највећег проблема са којим се Роми врло често срећу.

Извор Ромскинационалнисавет.орг.рс

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/nacionalni-savet-romske-nacionalne-manjine-odrzao-sastanak-sa-rukovodstvom-opstine-smed-palanka/