НАЈАВА ПРЕДСТАВЕ „ПРОФЕСИОНАЛАЦ“ У ПАЛАНАЧКОМ ПОЗОРИШТУ

Милановачко позориште ће у Градском позоришту Смедеревска Паланка у петак 13. марта од 20 часова,  представити ПРОФЕСИОНАЛЦА Душана Ковачевића, а у режији Бранка Кнежевића.

После успешних извођења на Малој сцени Милановачког позоришта, ПРОФЕСИОНАЛАЦ је одигран у ЗВЕЗДАРА ТЕАТРУ, новембра 2018. пред самим писцем. Наредна, 2019. је била изузетно успешна за већ поменуту представу и њене актере. Најпре је редитељ и глумац Бранко Кнежевић освојио ,,Штап и шешир’’, на 15. фестивалу аматерских позоришта Србије ,,Миливојев штап и шешир’’, у Пожаревцу, за улогу Луке Лабана. Потом смо имали част да отворимо ,,Нушићеве дане” у Смедереву. На 14. интернационалном фестивалу аматерских театара у Лакташима, у Републици Српској, Бранко Кнежевић добио је награду за најбољу мушку улогу за улогу Луке Лабана. Према речима стручног жирија Бранкова глума је „Прецизно и до перфекције вођена глумачка и говорна радња.“ На позив Олге Стојковић, супруге Данила Бате Стојковића, добили смо позив да наступимо на 10. јубиларној манифестацији ,,Дани Данила Бате Стојковића” у Врњачкој Бањи, на Батин рођендан. У Прокупљу, на 5. јубиларном Међународном фестивалу варошких позоришта ,,Бескрај 10 квадрата”, Бранко Кнежевић је добио награду за најбољег глумца свих пет фестивала.

,,Професионалац’’ је на позив домаћина Јована Мандића наступио и у Планинарском дому ,,Ртањ’’, као поклон културни догађај гостима Копаоника.
РЕЧ РЕДИТЕЉА
„Нисам учинио више зла него што сам морао.“
Има ли искренијег, одлучнијег суочавања, преиспитивања трагике сопственог живота, исповести и молитве за опроштај, него у реченици коју у драми „Професионалац“ Душана Ковачевића изговара Лука Лабан, „полицајац пре времена, после тридесет година псеће службе најурен у пензију…“, зато што је „постао близак идејама проблематичних људи“, зато што је „фотокопирао и износио поверљиве списе“, и зато што је „дружећи се са уметницима постао пијанац“
Морао?
Кад све прође, кад дође време свођења рачуна са сопственим животом и сопственим образом, кад се над главом укаже бесна балава звер онога „што је морао“ и „оног што није морао“, кад све идеје и идеологије којима је веровао открију своје фарисејско лице, иза кога стоји, а због сопствене немоћи и недостојанства, само црвоточива, потуљена потреба да се над човеком влада, пред тим препаднутим човеком остане само једна реч „морао“.
Морао?
Кад човек схвати да ништа није „морао“, да је одлуке доносио сам, без обзира на морања и принуде, сам, по сопственој слободи, онда се пред њим укаже сва беда и јад, бездан сопственог ништавила и бесмисла, јер схвати да ту слободу није ни имао, да је сам себи укинуо, препустио другима и прихватио да живи зато што „мора“.
А није морао.
А нисмо морали.
Онда није чудо што из дубине утробе, без суза риче потреба да се вратимо међу људе:
„Реци му (сину Милошу), да смо се растали ко људи… Ето.“
ЛИКОВИ:
Лука Лабан – Бранко Кнежевић
Теодор Теја Крај – Предраг Лошић
Марта – Љиљана Микетић
Лудак – Никола Старчић
ТЕКСТ: Душан Ковачевић
РЕЖИЈА – Бранко Кнежевић
КОСТИМОГРАФ – Биљана Кнежевић
СЦЕНОГРАФИЈА – Бранко Кнежевић
МАЈСТОР ТОНА И СВЕТЛА – Горан Драгутиновић
МАЈСТОР СЦЕНЕ – Милан Аћимовић
СЕЗОНА – 2017/2018.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/najava-predstave-profesionalac-u-palanackom-pozoristu/