НАЈАВЉЕНА РЕКОНСТРУКЦИЈА ПРУГЕ ВЕЛИКА ПЛАНА-НИШ

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и генерални директор „Инфраструктуре железнице Србије“ Мирољуб Јевтић, у присуству шефа Делегације Европске Уније у Србији Сема Фабриција, потписали су 5. јуна  у Београду  Меморандум о разумевању у вези с израдом пројектне документације за реконструкцију пруге од Велике Плане до Ниша, што је један од првих корака у реализацији овог пројекта укупне инвестиционе вредности око 550 милиона евра.

Програм „Подршка Европске уније у припреми пројеката“ (ЕУ ППФ) представља техничку помоћ која се финансира из претприступних фондова Европске уније. Вредност програма је 21 милион евра, од чега је 19,7 милиона евра донација ЕУ, а 1,29 милиона евра је допринос Владе Републике Србије. Циљ програма ЕУ ППФ је јачање техничких и административних капацитета домаће администрације у области управљања и коришћења претприступних фондова ЕУ, како би се убрзао процес припреме за чланство Србије у ЕУ.

Овим програмом обухваћена су два железничка пројекта. За пројекат модернизације 111 километара дуге пруге Велика Плана – Гиље – Параћин – Сталаћ – Ђунис – Ниш, чија је инвестициона вредност око 550 милиона евра, помоћ Европске Уније за техничку и тендерску документацију износи око 3,8 милиона евра. Други је пројекат модернизација пруге дуге око 23 километра Ниш – Брестовац, чија је инвестициона вредност 63 милиона евра, од чега Европска Унија кроз ИПА фонд обезбеђује донаторска средства од 47,7 милиона евра, док је из Програма ППФ обезбеђено као техничка помоћ износ од 200 хиљада евра.

Међу инфраструктурним пројектима обухваћеним овим програмом су, поред модернизације железнице, и изградња постројења за пречишћавање отпадних вода у више градова, као и увођење енергетске ефикасности у јавне установе у Србији.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/najavljena-rekonstrukcija-pruge-velika-plana-nis/