НАЈХЛАДНИЈИ БОЖИЋ У СРБИЈИ БИО 1947 ГОДИНЕ У ПАЛАНЦИ, ДАНАС 15 СТЕПЕНИ

У целој Србији је Божић претежно сунчан и топао са слабим и умереним југоисточним ветром. 

Најнижа температура од -2 Ц на истоку и југоистоку Србије до 9 Ц на подручју Београда. Највиша температура од 12 до 19 Ц, у Тимочкој Крајини хладније, око 10 Ц.

И раније је било топлих Божића па смо тако имали  2001. године на Божић 21 степен, и то је био један од најтоплијих 7. јануара у последњих 50 година. Затим, 2007. године смо имали 14 степени, док је прошле било 10 степени испод нуле. Овај Божић, значи, са 17, 18 степени биће најтоплији од 2001. године.

Тек око Српске Нове године би температура била мало примеренија за ово доба године али ће и тад бити изнад просека с обзиром на то да ће бити око 8, 9 степени. Око 12. јануара доћи ће до благог захлађења уз кишу. На планинама ће падати снег, па евентуално може да се догоди да у нижим пределима пада суснежица али је то још неизвесно.

 Дакле, прва половина јануара сигурно ће проћи без снега, кажу метеоролози. Тек након 12. јануара температуре би требало да буду примереније календару. Минималне температуре биће испод нуле, имаћемо јутарње мразеве и тада би онда било услова и за снег. Снежни талас и ниже температуре, према неким прогнозама, биће крајем јануара, почетком фебруара

Занимљив је податак РХМЗ Србије, да је најнижа температура икад измерена у Паланци била на Божић, 7. јануара 1947. године и износила је -32.6 степени.

Паланка држи рекорд и као најтоплији град у историји Србије, јер је 24. јула 2007. године измерено 44.9 степени Целзијуса, тако да паланчани могу да претпоставе како је житељима Сиднеја где је данас измерено 47,3 степена целзијуса..

Иначе, најнижа температура у историји Србије измерена је 26. јануара 1954. године на Пештеру, у општини Сјеница, која је износила -38 степени целзијуса.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/najhladniji-bozic-u-srbiji-bio-1947-godine-u-palanci-danas-15-stepeni/