НАЛЕД ПРЕДЛАЖЕ УКИДАЊЕ РЕГИСТРАЦИОНИХ НАЛЕПНИЦА

Једна од препорука НАЛЕД-ове „Сиве књиге 11”, која садржи 100 препорука привреде, локалних самоуправа и организација цивилног друштва за поједностављење административних процедура, јесте и да се укину регистрационе налепнице за аутомобиле, моторе и тракторе.

Разлог је у томе што налепнице немају велику употребну вредност, а сваке године грађани и привреда имају значајне трошкове.

Налепница која се на аутомобилима лепи у доњем десном углу ветробранског стакла један је од обавезних елемената регистрације и потврда да возило може учествовати у саобраћају. На њој су исписани регистарски број аутомобила, датум истека регистрације и ознака регистрационог подручја, односно подаци који већ постоје на регистарској таблици, саобраћајној дозволи и у евиденцији МУП-а.

Потпредседник НАЛЕД-овог Савета за е-управу Александар Благојевић објашњава да се за издавање налепнице за аутомобиле плаћају две таксе у укупном износу од 440 динара.

– С обзиром на то да се у Србији сваке године региструје најмање 1,8 милион моторних возила, долази се до рачунице да грађани и привреда годишње издвоје готово 800 милиона динара за нешто што нема велику употребну вредност осим да саобраћајац визуелно провери да ли је аутомобил регистрован или као подсетник власнику о датуму истека регистрације – каже Благојевић. – Изменама Закона о безбедности саобраћаја на путевима и Правилника о регистрацији смањили би се непотребни административни трошкови, а самим тим и цена регистрације и време спровођења процедуре, што би све донело значајне уштеде.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/naled-predlaze-ukidanje-registracionih-nalepnica/