НАЛОЗИ РОДИТЕЉИМА ЗА есДНЕВНИК ВЕЋ СРЕДИНОМ МЕСЕЦА

План Министарства просвете је да до средине децембра родитељима и ученицима буду подељени налози за приступ електронском дневнику.

У овом тренутку чекамо да се систем усагласи са законским одредбама заштите података о личности, каже  Бојан Радић, руководилац пројекта “Е просвета”, напомињући да сви родитељи и ђаци неће истог дана добити налоге већ ће се сукцесивно укључивати у договору са школама.

Он објашњава да је портал за ученике и родитеље потпуно одвојен од дела система који користе школе, тако да не утиче на безбедност школског система есДневника. И једни и други ће преко интернет претраживача приступати посебном делу система са својим налогом. Сваки ученик и родитељ ће имати корисничко име и шифру, а пошто приступају са различитим налозима приказ података и могућности које им пружа систем нису исти за ученике и родитеље. Тако ће ђаци своје оцене моћи да виде истог тренутка када буду уписане у дневник, а родитељи са 48 сати закашњења, како би се деци оставило времена да те оцене образложе, што је урађено на сугестију психолога и педагога.

– Када родитељ приступи систему он види податке само за своје дете, а ако има двоје деце у истој школи или у две различите школе, а обе користе есДневник, он може да изврши избор за једно или друго дете – каже Радић.

Поред оцена, родитељи ће имати увид и у изостанке, као и напомене и похвале које наставници буду уносили. Ђацима ће, осим ових података, бити на располагању и низ других информација, као што су распоред контролних и писмених задатака, екскурзија, излета и посета.

Радић напомиње да се 60 основних и средњих школа у Србији користи есДневник у пуном капацитету, а да је више од 300 школа пријављено за улазак у овај пројекат. Министарство је недавно расписало јавни позив на који могу да се пријаве и друге школе. Наш саговорник истиче да ће све заинтересоване школе које буду задовољиле минималне техничке услове ући у пројекат и водити само електронску евиденцију, а томе ће претходити обуке за коришћење есДневника.

– Систем есДневник помаже наставницима да се фокусирају на образовно-васпитни рад са ученицима и у будућности на комуникацију са родитељима смањујући време које потребно за статичку обраду података. Министарство планира да обогати извештаје које настају из есДневника и других дигиталних образовних садржаја и сервиса кроз решење за аналитику учења. Сви еПросвета сервиси биће доступни родитељима и ученицима и наставницима. Повратне информације о функционисању система и корисности самог есДневника које добијамо из школа које су у пројекту су позитивне – каже Бојан Радић.

Извор: Данас.рс

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/nalozi-roditeljima-za-esdnevnik-vec-sredinom-meseca/

1 comment

    • Vidak on 09/12/2017 at 07:46

    Neki nemaju hleb da jedu ,fabrike idu pod stecaj a kako cemo svi do elektronskih dnevnika? Zasto se ne pomogne ljudima koji ostaju bez posla?

Komentari su onemogućeni.