НАСИЛНИЦИМА, ПОВРАТНИЦИМА, ЖЕСТОКЕ КАЗНЕ

Полиција је против више од 10.000 људи прошле године поднела кривичне пријаве због најразличитијих облика насиља, а осуђено их је око 4.500. Већина је добила условне казне, трећина је завршила иза решетака, а тек понеки у кућном затвору или са васпитном мером. Две трећине осуђених су повратници. Управо зато је министар полиције и потпредседник Владе Небојша Стефановић покренуо иницијативу за пооштравања казни за кривична дела са елементима насиља и увођење института „три ударца“.

Први човек МУП упутиће предлог за измену више закона, а највећа новина је увођење поменутог института, који се превасходно односи на повратнике. Њега, како каже Стефановић, познају многе европске државе и већ су га имплементирале у национална кривична законодавства.

То конкретно значи да ће свако ко понови неко кривично дело са елементима насиља бити оштрије кажњаван, а уколико то учини три пута, казна мора бити драконска, саопштио је МУП Србије.

„Ускоро ћу упутити иницијативу за измену кривично-правног оквира у Републици Србији како би се пооштриле казне за кривична дела насиља. Основни циљ је да се сви насилници, без обзира о ком виду насиља је реч, још оштрије кажњавају, како би утицали на колективну свест грађана Републике Србије и на њихов осећај безбедности. Сматрам да сваки облик насиља мора имати још драстичније законске санкције.

Предлог који ћу упутити, а који ће се односити на измене више закона, као највећу новину свакако ће садржати увођење института „три ударца” који се превасходно односи на повратнике, а који сукцесивно имплементирају неке европске државе у своја кривична законодавства.

Суштина предлога који ћу упутити је да свако ко понови неко кривично дело са елементима насиља буде оштрије кажњаван, а уколико то учини три пута онда казна мора бити драконска.

Руковођен превасходно интересима грађана ове земље и њиховом безбедношћу, која је у сваком тренутку примарна, схватам да насиље представља растућу друштвену опасност. Након детаљне анализе правног оквира, мислим да је ово најефикаснији начин да се насиље сузбије, како са аспекта рада полиције, тако и правосудних органа.“

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/nasilnicima-povratnicima-zestoke-kazne/