НАСТАВЉЕНИ РАДОВИ НА КУЋИ ПЕРЕ ТОДОРОВИЋА У ВОДИЦАМА

Радови на изградњи Новинарске куће “Пера Тодоровић” у Водицама крај Смедеревске Паланке настављени су малтерисањем унутрашњости приземља куће. Породична фирма „Изградња Стојановић“ из Свилајнца одазвала се позиву да помогне и као донацију бесплатно завршила унутрашње радове у делу приземља куће.

“Ми смо мала породична фирма, имамо ограничене могућности, али кад год и где год можемо да помогнемо, то и урадимо. Неколико дана смо радили, завршили смо малтерисање једне просторије, на пролеће ћемо вероватно завршити још једну. Наши радници су махом били на одмору, али је неколико њих прекинуло одмор и дошло да помогне. Кад год буде требало, а ми будемо у могућности, помоћи ћемо”, рекао је за УНС власник фирме Дејан Стојановић.

Удружење новинара Србије, Скупштина општине Смедеревска Паланка и Завичајно друштво „Видовача“ покренули су 2008. године акцију изградње Новинарске куће „Пера Тодоровић“ у дворишту Основне школе “Олга Милошевић” у његовом родном селу Водице.

До сада су подигнута два нивоа куће и изливене три плоче, постављена је кровна конструкција и кућа је покривена. Урађени су и груби унутрашњи грађевински радови. Електрична енергија је доведена до објекта подземним каблом, а у току су и унутрашњи радови на електроинсталацији.

Својим донацијама, осим фирме „Изградња Стојановић“, радове на кући помогли су фабрика “Милан Благојевић” из Смедерева, фабрика каблова ТФ Кабле из Зајечара, Индустрија стакла Панчево, „Хенкел Србија д.о.о.“, фирме „Универзум Кубршница а.д.“, “Кнауфинсулатион” из Сурдулице, „Потисје“ из Кањиже, фабрике цемента „Лафраж’ из Беочина, „Титан’’ из Косјерића и „Холцим“ из Параћина, Индустрија грађевинског материјала „Игма“ из Уљме, шпедитерско друштво „Транспортшпед“, „Србијашуме“ и други.

За овај пројекат општина Смедеревска Паланка до сада је из буџета издвојила 1.000.000,00 динара, а архитектонски биро “Кућа” власника Аврама Крстића из Смедеревске Паланке бесплатно је урадио пројекат куће и надзор градње.

У Новинарској кући „Пера Тодоровић“, осим спомен – збирке овог познатог српског новинара, биће и поставка изложбе „Путовање кроз историју српске штампе“ из легата Жике М. Јовановића. Новинарска кућа биће и место одржавања новинарских скупова и седиште завичајног друштва “Видовача”. Овај објекат треба да постане значајна локација за развој туристичке понуде овог краја. Идеја је да село Водице постане и новинарско село.

Здање ће служити подсећању на живот и дело значајног српског новинара, писца, полемичара, политичара и другог по реду председника УНС-а с краја 19. и почетка 20. века.

Извор УНС

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/nastavljeni-radovi-na-kuci-pere-todorovica-u-vodicama/