НБС ЗАБРАНИЛА ОНЛАЈН ПЛАЋАЊА ТУЂИХ РАЧУНА

Народна банка Србије је послала допис банкама да обавесте клијенте да грађани кои су путем интернета плаћали рачуне на туђе име мораће да престану јер крше закон. То значи да подстанари који су на овај начин плаћали комуналије од сада морају да иду у пошту или банку, чекају ред, али и да плате провизију од 70 динара. Исто то важи и за, рецимо, грађане који су уместо старих и болесних родитеља измиривали све обавезе онлајн.

Народна банка Србије је, наиме, прошле недеље послала допис банкама да обавесте клијенте да плаћање било којих рачуна преко интернета који су на туђе име није више дозвољено.

“Добили смо овај допис пре неколико дана и сви смо били у чуду. Већ смо почели да обавештавамо клијенте. НБС је навела да је плаћање на туђе име противзаконито, али нису рекли који се то закон крши. У објашњењу кажу да су постојале бројне малверзације и да на овај начин хоће да их спрече”, истиче извор из једне банке.

Професор Економског факултета у Београду Милојко Арсић каже да је овакав потез централне банке бесмислен.

“Држава би, укључујући и НБС, својим одлукама требало да смањује трошкове за грађане, а не да им намеће нове или повећава старе. Ако постоје неки други разлози за овакву одлуку, НБС треба да их јасно наведе”, истиче Арсић.

И уредник портала „Kаматица“ Душан Узелац зачуђен је оваквим потезом НБС.

“Потпуно је погрешно да се због неких злоупотреба санкционише цео сегмент. То само показује да не постоји спремност да се ради, већ да се забраном смањи посао контроле”, каже Узелац.

Народна банка Србије наводи да је открила малверзације због којих је овако реаговала.

“Утврдили смо да одређени субјекти неовлашћено, без одговарајуће дозволе, пружају платне услуге грађанима, и то услуге плаћања комуналија, па је НБС тим субјектима изрекла мере из своје надлежности. Без посебне дозволе коју издаје НБС, платне услуге могу пружати само банке и јавни поштански оператер”, кажу у НБС.

Због оваквог тумачења огласила се и НБС која је дала појашњење.

„Народна банка Србије, је у складу са својим законским овлашћењима утврдила да се значајан број физичких лица, која са банкама имају закључене Уговоре о отварању, вођењу и гашењу текућих рачуна и Уговоре о пружању услуга електронског банкарства, коришћењем WЕБ Е-банк и мБанк сервиса, бави неовлашћеним пружањем платних услуга. Та лица су вршила плаћања за рачун различитих и већи број физичких лица, најчешће за регистрацију моторних возила и за месечне обавезе по рачунима за струју. Нека лица су преко свог текућег рачуна извршила преко 1.000 трансакција у износу преко осам милиона динара“, наводи се у саопштењу.

Додају да су, након што је такав начин плаћања постајао све масовнији, упутили допис банкама да би се благовремено спречило кршење Закона о платним услугама.

„Погрешно је протумачено да је допис имао за циљ да онемогући клијенте да врше онлине плаћања, под којима се подразумева плаћање рачуна за потребе, примера ради, свог домаћинства, чланова породице, родбине и слично, већ је циљ да се такво плаћање не врши у комерцијалне сврхе, односно као пословна делатност“, истичу у НБС.

Према њиховим речима, намера тог дописа банкама је да оне благовремено опомену особе за која примете да се баве неовлашћеним пружањем платних услуга јер су за то предвиђене значајне новчане казне.

„Такође, желимо да истакнемо да су неке банке разумеле намену и сврху дописа и у складу са њим поступиле, док је другим банкама очигледно било једноставније да са клијентима са којим имају закључене поменуте уговоре раскину сарадњу, што је довело и до ових нежељених реакција“, наглашавају у НБС.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/nbs-zabranila-onlajn-placanja-tudjih-racuna/

2 comments

    • Darko on 01/08/2017 at 09:04

    Problem su razne menjačnice i agencije koje uplaćuju račune umesto gradjana. Kakavi podstanari, pa to je mali procenat a i većinom isti idu u pošte.

    • Arsa on 01/08/2017 at 09:04

    Problem su razne menjačnice i agencije koje uplaćuju račune umesto gradjana. Kakavi podstanari, pa to je mali procenat a i većinom isti idu u pošte.

Komentari su onemogućeni.