НЕДИМОВИЋ: ЈУЧЕ ИСПАЉЕНО 1164 ПРОТИВГРАДНИХ РАКЕТА

Екипе из локалних самоуправа од јутрос су на терену и процењују штету и целокупно стање на пољопривредном земљишту које је јуче погођено  градом, изјавио је данас министар пољопривреде Бранислав Недимовић.
Према његовим речима, највише удара града било је на просторима Аранђеловца, Тополе, Прибоја, Ужица, Пожаревца и Смедеревске Паланке и додао да је држава јуче, преко Републичког хидрометеоролошког завода, испалила 1.164 противградних ракета.

Министар је подвукао да је највише ракета испаљено из Радарског центра Букуља, у околини Аранђеловца и Тополе, чак 255, као и 167 ракета на простору који покрива Ужице.

„Од 15. априла држава је испалила укупно 7.930 ракета. Поређења ради, свих 10 година раније у просеку је испаљено од 2.800 до 3.000 ракета, а ове године скоро 8.000. Такође, имали смо 38 дана са могућим дејством града, а у просеку буде између 10 и 12 дана“, указао је Недимовић.

Држава је ове године обезбедила више него довољну количину противградних ракета, око 14.000, поручује министар, и додаје да је на лагеру остало још око 6.000 ракета.

Међутим, Недимовић је предочио да противградне ракете имају степен успешности између 50 и 60 одсто, те да не могу у потпуности сачувати пољопривредно земљиште од удара града.

„Из тог разлога, ове године први пут крећемо са аутоматским системом противградне заштите. Раписали смо набавку за први радарски центар, а то ће бити Радарски центар Ваљево“, најавио је Недимовић.

Он је рекао да држава даје две врсте заштите од временских непогода, једна је физичка – противградним ракетама, а друга је финансијска – путем система осигурања и истакао значај осигурања пољопривредног земљишта.

„Примера ради, прошле године, када су малине биле 150 динара, основно и посебно осигурање је коштало осам динара по килограму. То је значило да вам држава врати 3,2 динара, а ви платите остатак који је око 4,8 динара. Мислим да то није велика цена, с обзиром на штету која може да настане“, констатовао је Недимовић.

Он је констатовао да осигуравајуће куће у земљи не пружају довољну „палету услуга“ по питању осигурања пољопривредног земљишта, и најавио да ће Министарство пољопривреде разговарати са Народном банком Србије, које надгледа осигуравајућа друштва, да прошире услуге за пољопривредно осигурање.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/nedimovic-juce-ispaljeno-1164-protivgradnih-raketa/

1 comment

    • Sale on 15/06/2018 at 08:10

    Izgleda da protivgradne rakete ispaljuje ministar odbrane.

Komentari su onemogućeni.