НОЋАС У ПАЛАНЦИ ИЗМЕРЕНО -21°C ИЛИ ЈЕ БИЛО ХЛАДНИЈЕ?

Екстремне температуре, било у плусу или минусу, оживе један од “омиљених” хобија на овим просторима – доказивање да извештаји о температури нису тачни! Друштвене мреже и странице појединих медија препоне су фотографијама обичних кућних термометара, често са бувљака или из кинеских радњи, који показују температуре које се разликују од званичних података за по неколико степени целзијуса. Ноћас је рецимо, у Паланци измерено -21°C док је јутрос у 9.00 часова нешто „топлије“ -16°C. међутим могле су се видети и фотографије са кућним термометрима где је живин стуб пао и испод -25°C.

Прво и логично питање које се намеће је која је температура тачна? За многе је најлогичнији закључак – метеоролози лажу! Они неће да објаве тачне температуре! Мој (наш) термометар је тачнији јер је температура у граду она коју људи осећају.

Али да ли је стварно тако? Да ли обичан термометар тачније показује температуру ваздуха од професионалног метеоролошког термометра? Да ли су званичне информације тачне или измишљене?

Најлакше је дати одговор на последње питање – температуре ваздуха које објављују медији и које се могу наћи на многобројним Интернет сајтовима су сигурно тачне и сигурно је да нема прикривања температура. Разлог за овакву тврђу је једноставан – ако не верујете Хидрометеоролошком заводу можете и сами да проверите температуру ваздуха код независних извора. Сајтови као што су AccuWather, WeatherUnderground  и многи други прикупљају информације не само са званичних метеоролошких станица широм света већ и из многобројних приватних, аматерских, аутоматских метеоролошких станица. Kорисна могућност код ових и сличних сајтова је што температуру ваздуха и друге параметре времена можете добити за различите локације а не само за места званичних мерних станица. На овај начин се измерена температура ваздуха “приближава” местима на којима људи најчешће бораве. Ове темепратуре су често нешто веће од оних на телевизији, али су још увек далеко од оних које мере кућни термометри 

За одговоре на остала питања потребно је познавање физике. Вероватно најједноставнији одговор је “не лаже нико, оба термометра раде релативно тачно али не мере исту температуру“.

Ако сте пажљиво читали претходни текст вероватно сте приметили да често помињемо “температуру ваздуха”, не било коју “температуру” већ управо “ваздуха”. Управо је температура ваздуха она коју људски организам осећа и која је битна за метеорологију. Наравно, субјективан осећај температуре је нешто сасвим друго и на њега, осим стварне температуре ваздуха, значајно утиче и влажност ваздуха и атмосферски притисак. Све ове параметре мере метеоролошке станице под тачно дефинисаним условима (далеко од асфалта, изнад траве, у сенци, у заклоњеном простору итд). Овако дефинисани, стандардни, услови омогућавају да измерена температура ваздуха (и сви други параметри) буде универзална и да може да се упоређује и тумачи на увек исти начин. Ово важи и за професионалце који се баве метеорологијом али и за обичне људе који само желе да знају шта их чека напоље кад изађу из климатизоване просторије.

Сви знамо да је температура у граду, где је много асфалта и бетона, увек виша од стандардних мерења. Такође знамо да није исто да ли стојимо у хладу или на осунчаном месту. Све ове разлике елиминишу се стандардним мерењем а пошто знамо да је мерење увек исто можемо лако и да проценимо какви су услови напољу. Замислите ситуацију да ових стандардна нема – како би знали у којим условима је вршено мерење, тј. да ли је у вашем дворишту или испред ваше зграде температура нижа или виша од оне коју сте чули/прочитали? Стандардни решавају ову дилему на лак и ефикасан начин! Иако је све ово до сада написано већ добро познато, ипак има много оних који настављају да тврде да метеоролози лажу о температурама ваздуха и више воле да верују термометру који су купили на бувљаку, у кинеској продавници или (они малобројни) у некој продавници са квалитетном и тестираном мерном опремом. 

Међутим, да ли је баш тако? Kоји термометар мери погрешно, тј. лаже? И да ли неки уопште лаже? (ако изузмемо тачност мерења сваког мерног инструмента, која је овде мање важна)

Можемо рећи да сваки мери тачно, не лаже нико али не мере исту температуру. Метеоролошли термометар мери температуру ваздуха а ваш мери само “температуру”!

.Не наседајте на текстове и “вести” који служе за повећање тиража и зараде. Информишите се и научите да разумете и користите званичне информације. Стандарди су ту да помогну а не сметају. АKо вам нешто делује нелогично проверите и потражите информације. Неинформисаност и незнање најчешће никад не значе да је информација погрешна већ да је потребно учење.

Последња година са јаком зимом коју памтимо била је 2012. Али сезона 2011/2012. не спада у најхладније зиме  у Србији. Током те сезоне издвојио се само месец фебруар, када су многи максимуми оборени (температура, количина падавина, висина снежног покривача …). У последњих 30 година међу најхладнијим зимама су 1985 (треће место од када постоје мерења) и 2003 (пето место од када постоје мерења).

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/nocas-u-palanci-izmereno-21c-ili-je-bilo-hladnije/

5 comments

Preskočiti na obrazac za komentare

  • fenix on 10/01/2017 at 19:41

  Ma i ti razni sajtovi za vremensku prognozu i HMRZS se poprilicno razlikuju kad objavljuju temperaturu. A razlika nije mala. Nacin merenja temperature kao i lokacija na kojoj se meri cini svoje. Pa nek veruje svako onom sto mu odgovara….

  • напокон on 10/01/2017 at 19:40

  na ovaj sibirski talas elektromorava daje trecu tarifu na kasicicu. idiotski! jedva cekam da ih oduva neka konkurentska firma i da se uljuskani epsovci nadju na trzistu.

  • hegel on 10/01/2017 at 18:24

  Jutros u 5.15 na kolima mi je očitavano -21.

  • Pera Kaskadera on 10/01/2017 at 17:10

  Moze se proveriti preko automatske meteoroloske stanice na aerodromu u Palanci koju ocitava recimo weatherunderground: https://www.wunderground.com/q/zmw:00000.1.13279?sp=I1372, a zvanicni podaci se mogu proveriti uvek na sajtu ogimet-a: http://ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&state=Serb&osum=no&fmt=html&ord=REV&ano=2017&mes=01&day=10&hora=12&ndays=1&Send=send Prema tim podacima najniza temperatura je bila nocas oko 02 kada je bilo -22,9 C, pa je zbog magle pocela da stagnira i raste. Trenutni podaci se mogu videti i na linku koji je malo teze naci na sajtu rhmz: http://www.hidmet.gov.rs/latin/osmotreni/automatske_stanice.php Moze se sve naci i na http://synop.meteos.rs/ ali se podaci azuriraju na 2 sata i vreme je GMT, tj UTC.
  Sve dok imamo dva izvora merenja, RHMZ i automatsku stanicu na Aerodromu nije problem uporediti podatke (automatska stanica ponekad gubi vezu sa internetom pa ima momenata kada ocitavanja nisu dostupna).

  • Bojan on 10/01/2017 at 14:52

  Bravo za tekst! Treba razjasniti neke stvari… Jedno je temperatura vazduha bez ikakvih spoljnih uticaja a sasvim je drugo temperatura vazduha sa svim tim faktorima… Pa još ako se uzme u obzir i faktor mikrolokacije, jer ni sama temperatura vazduha nije identična na različitim mestima – kreće zavrzlama…

  Međutim, temperatura sa svim faktorima je ona koju osećamo ali je nemoguća za merenje i prikazivanje (prost primer, u jednoj ulici duva vetar, pa je hladnije, u drugoj ne duva pa je toplije; u jednoj uskoj ulici sve kuće imaju grejanje pa je vazduh topliji, u drugoj se kuće ne greju pa je hladnije)… Stoga se moderni meteorolozi koriste onim „subjektivni osećaj“ gde su uključeni još neki faktori poput brzine vetra, vlažnosti vazduha itd… i time je potrošač (čitaj: smrznuti narod) delimično zadovoljen. Možda bi neko futurističko rešenje bilo instalirati po jedan termonetar na svaku banderu 😉

  U svakom slučaju – dobro i slojevito oblačenje (što bi rekla Nada Macura) je ključ… i bez preko potrebnog izlaženja.

Komentari su onemogućeni.