НОЋНИ УСПОН НА РТАЊ ПЛАНИНАРА ЈАСЕНИЦЕ

У току ноћи 29. јуна 2019. године планинари Јасенице су имали част да посете планинарски клуб „Шиљак“ и њихову традиционалну акцију „18. Видовдански ноћни успон на Ртањ 2019“. Шест планинарки и планинара из ПК Јасеница уз два придружена суграђана је кренуло на успон, праћено са још око 800 других планинара из свих планинарских друштава из Србије и доста гостију из иностранства.
Окупили смо се у 20 часова у Смедеревској Паланци и лаганом вожњом стигли до Етно села Балашевић у подножју Ртња, где смо направили паузу ради одмора и опуштања пред успон. Због великог броја планинара кренули смо на успон мало пре предвиђеног рока (23,50х) како бисмо избегли гужву на првом делу стазе. То се показало као добар потез јер смо имали сасвим довољно времена за лаган успон на врх Ртањ уз доста пауза. Ведра ноћ је олакшавала успон.На врх смо стигли око 4,15х ујутру.

Проблем се појавио на врху где је дувао страшан ледени северни ветар и битно скратио наш боравак на самом врху. Прелеп излазак сунца у 4,50х је био кулминација те прелепе ноћи. Одмах по изласку сунца, кренули смо лагано са спустом ка селу Ртањ. Спуст је трајао око2,5 сата до планинарског дома где нас је сачекао доручак.
Нове клупске мајице су биле пун погодак јер смо се изгледом издвајали од осталих планинарских друштава.
ПД „Шиљак“ је перфектно организовао овај догађај без иједне примедбе.
Посебно желимо да се захвалимо Злаји за вођство током успона и угодну вожњу до Ртња и назад.

ТЕKСТ: Љубомир Живковић (вођа пута)
СНИМЦИ: Богољуб Милановић, Жељко Стојићевић

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/nocni-uspon-na-rtanj-planinara-jasenice/