НОВИ ПРОГРАМИ ЕУ ЗА ПОМОЋ ЛОКАЛНИМ САМОУПРАВАМА

Развојни програм ЕУ ПРО објавио је четири јавна позива за унапређење инфраструктуре у 99 локалних самоуправа у регионима Шумадије и западне Србије и јужне и источне Србије за које је Европска унија (ЕУ) издвојила десет милиона евра.

Путем јавних позива локалне самоуправе ће имати прилику да осмисле и реализују пројекте који се односе на унапређење јавне и пословне инфраструктуре, као и израду планске и техничке документације.

Kроз позив за унапређење јавне инфраструктуре Европска унија ће са преко 5,2 милиона евра подржати изградњу и реконструкцију јавних објеката, образовних, здравствених и установа социјалне заштите. На тај начин ће директно утицати на унапређење квалитета живота становништва.

С друге стране, локалне самоуправе ће конкурисањем на позив за унапређење пословне инфраструктуре, у вредности од 3,7 милиона евра, имати прилику да кроз опремање индустријских зона, технолошких паркова, или туристичких дестинација привуку нове инвестиције што ће дугорочно допринети економском расту и отварању радних места.

Позив за финансирање израде техничке документације за пројекте пословне инфраструктуре, у висини од 300.000 евра, којима се стварају услови за инфраструктурно опремање локација за реализацију нових инвестиција биће отворен годину дана.

Путем јавног позива за израду планске документације, за који је опредељено 750.000 евра донаторских средстава, биће подржани пројекти израде планова детаљне регулације који обухватају подручја која имају потенцијал да генеришу економску активност.

Ово су прве активности програма ЕУ ПРО путем кога ће ЕУ у току наредне три године определити 25 милиона евра за подршку локалном развоју, а који ће реализовати Kанцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Владом Републике Србије.

ЕУ ПРО првенствено треба да допринесе економском развоју обухваћених градова и општина кроз развој социјалне и пословне инфраструктуре и унапређење конкурентности малих и средњих предузећа. Програм обухвата и интервенције које треба да допринесу побољшаном управљању просторним развојем, а део програмских активности ће бити усмерен на унапређење социјалне укључености најрањивијих друштвених група.

– Европска унија, кроз ЕУ ПРО програм и објављене позиве, потврђује подршку Србији и равномернијем развоју региона, са посебним освртом на унапређење конкурентности локалних самоуправа.

Препознајемо потребу да се повећа улагање у јавну и пословну инфраструктуру на локалном нивоу зато што она директно утиче на квалитет и стандард живота становништва.

А наш циљ је управо бољи живот грађана и грађанки Србије -изјавио је шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Сем Фабрици.

Грем Тиндал, менаџер програма ЕУ ПРО рекао је да „кроз реализацију пројеката, локалне самоуправе ће имати прилику да унапреде знања и вештине која ће им користити при спровођењу будућих пројеката које финансирају донатори, првенствено Европска унија“.

– Такође, јачање локалних самоуправа представља важан сегмент укупног економског развоја земље – додао је Тиндал.

Kако би приближио услове конкурса и начин пријаве ЕУ ПРО ће у периоду од 8. до 18. маја 2018. године одржати информативне сесије за све заинтересоване локалне самоуправе.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/novi-programi-eu-za-pomoc-lokalnim-samoupravama/