НОВИ САД ОД 1. ЈАНУАРА КАЖЊАВА УПОТРЕБУ ПЛАСТИЧНИХ КЕСА

smart

Новосађане ће у новој години, за нешто мање од месец дана, сачекати одлука која је дочекала своју примену, усвојена је у октобру 2019, а дефинише забрану коришћења пластичних кеса.Скупштина града Новог Сада крајем октобра 2019. године усвојилаје Одлуку о забрани коришћења пластичних кеса на месту продаје роба и услуга, са прописаним казнама за оне који крше новоусвојена правила, пише 021.

Одлука је усвојена са „грејс“ периодом од годину дана и дефиницијом да ће забрана ступити на снагу 1. јануара 2021. године. Одлуком се забрањује коришћење пластичних кеса – осим биоразградивих пластичних кеса и то у свим малопродајним и велепродајним објектима, као и на пијаци.То значи да се забрањују кесе које су се од 2018. године наплаћивале по комаду.

Одлука се не односи на амбалажни материјал намењен за специфичан производ. Инспекција ће контролисати примену ове одредбе, а новчаном казном од 150.000 динара биће прекршајно кажњена правна лица која крше одлуку, али и одговорна лица са 25.000 динара уколико буду ухваћени да пластичне кесе користе за испоруку робе до продајних места.

Предузетници ће платити 75.000 динара уколико буду ухваћени да користе пластичне кесе за испоруку робе на место продаје уместо биоразградивих кеса. За физичка лице ће ова казна бити 25.000 динара.

Надлежни су се одлучили на овај корак желећи да унапреде заштиту животне средине, тему о којој се сада готово и не говори у време пандемије и на глобалном нивоу.

Пластичне кесе временом постају комунални отпад и дуго се разграђују.

Пре доношења ове одлуке, Покрајинска влада усвојила је Декларацију о заштити животне средине, у којој је дала препоруку локалним самоуправама да својим актима забране употребу пластичних кеса.

Пандемија је у свету успорила борбу против пластичних кеса, што се видело на примеру САД. Разлог за лобирање за укидање забрана коришћења пластичних кеса био је хигијенски – вишекратне кесе нису планиране за одлагање одмах након употребе, задржавају се, а тиме и вирус на њиховој површини.

Челници Новог Сада нису се током епидемије оглашавали о обавези која нас све чека од 1. јануара – да ли се иде на примену или ће се ова одлука поново разматрати и мењати.

Слично Новом Саду, забрану употребе пластичних кеса од 1. јануара требало би да уведу и Сремски Kарловци.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/novi-sad-od-1-januara-kaznjava-upotrebu-plasticnih-kesa/