НОВИ ЗАКОН О ШТРАЈКУ У ПРИПРЕМИ

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић најавио је да ће ускоро почети јавна расправа о Нацрту закона о штрајку, јер је усаглашена већина новина које ће бити у том закону.

„Да бисмо имали модеран и ефикасан Закон о штрајку морамо сви заједно да учествујемо у његовој изради. Још увек није постигнут консензус послодаваца и синдиката о свим спорним питањима, али је одлучено да одмах кренемо у јавну расправу како би се чула прихватљива решења и што пре био усвојен нови закон о штрајку“, казао је Ђорђевић на конференцији за новинаре у Влади Србије после седнице Социјално-економског савета.

Он је истакао да Како је објаснио, за сада нема консензуса о „локауту“, односно праву послодавца да привремено затвори компанију и тиме спречи губитке проузроковане прекидом рада, све док се не пронађе решење. Такође, спорно је и дефинисање занимања од општег интереса.

Ђорђевић је подсетио да је садашњи Закон о штрајку у примени од 1996. и да се од 2003. године припремају његове измене.

Он је нагласио да нацрт закона иде на јавну расправу, а затим на усвајање.

– Можда највећа новина је минимални процес рада, који сада доноси послодавац. Сада желимо да буде уређено или законом или колективним уговором. То је највећа новина што ћемо морати унапред да знамо који су то минимални процес рада који у случају штрајка мора да буде омогућен – нагласио је Ђорђевић

Наредних дана ће према речима министра у новом сазиву почети да ради Одбор за утврђивање репрезенативности синдиката. То не значи, како је истакао, да ће Одбор проверавати репрезентативност свих синдиката, већ само оних синдиката за које стигне такав захтев.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/novi-zakon-o-strajku-u-pripremi/