НОВИ ЗАКОН ОБРАДОВАЋЕ СВЕ ОНЕ У СРБИЈИ КОЈИ ИМАЈУ ВИШЕ ОД ЈЕДНОГ КОМАДА ОРУЖЈА

Власник три пиштоља који има дозволу за ношење оружја до сада је годишњи порез на регистровано оружје плаћао 54.840 динара, а по новом закону, његова обавеза би требало да буде – преполовљена.

Износ од 25.620 динара у овом случају показује дигитрон предложених измена Закона о порезима на употребу, држање и ношење добара, који је у понедељак усвојила Влада Србије, а чија би примена, након усвајања у Скупштини, требало да почне првог дана 2020. године.

Најважнија промена пореског третмана тиче се грађана који имају више комада регистрованог оружја, а уз то и дозволу за ношење. Они ће убудуће за једно оружје за које је издата исправа за држање и ношење, плаћати порез од 18.280 динара, али ће се на сваки следећи комад регистрованог оружја за личну безбедност плаћати свега 3.670 динара – порески износ само за држање „цеви“. Аутоматска пушка опорезоваће се, као и до сада, са 13.530 динара, а полуаутоматска са 5.430 динара.

Важна новина, предвиђена новим прописом, односи се на нестало регистровано оружје. За њега се порез не плаћа док се не пронађе и не врати власнику. Међутим, услов је да се нестанак оружја уредно пријави полицији. Такође, закон предвиђа и знатну затезну камату и пун износ пореске обавезе за оне који злоупотребе „нестанак“ оружја, односно лажно га пријаве.

Овим изменама отклоњен је велики део притужби грађана који су претходних година често указивали на то да су жртве суровог и нелогичног опорезивања. Ређали су се случајеви испоруке пореских решења власницима украденог или продатог оружја, као и астрономски износи власницима већег броја пиштоља и пушака.

Да је помак направљен, признају и трговци и љубитељи оружја, али и даље подсећају да је Србија међу ретким државама које опорезују поседовање оружја.

– Порез сматрамо једним видом дискриминације љубитеља оружја – каже Душко Илић, генерални секретар Националне асоцијације за оружје Србије. – Легални пиштољи и пушке држави не праве никакву штету, а власници њима не остварују приход, што ову категорију у готово свим државама изузима од опорезивања. Сматрамо да је недопустиво разрезивање пореза на оружје намењено личној безбедности, које се доказује у изузетно детаљној процедури коју спроводи полиција.

ОЛАКШИЦА ЗА „ХИБРИДНА“ ВОЗИЛА

Измене овог закона утицаће и на власнике возила. Наиме, приликом регистрације возила, порез и други јавни приходи уплаћиваће се преко једног рачуна, а не као до сада на више уплатница. Такође, власници хибридних возила и они чији је погон искључиво електрични неће морати да плаћају порез на употребу моторних возила.

Извор: Вечерње новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/novi-zakon-obradovace-sve-one-u-srbiji-koji-imaju-vise-od-jednog-komada-oruzja/