НОВИМ ЗАКОНОМ О ПЛАТАМА У ЈАВНОМ СЕКТОРУ РАСПОН ПОВЕЋАН НА 1:8

Када представници Међународног монетарног фонда (ММФ) дођу у осму ревизију Аранжмана из предострожности у другој половини октобра, Србија ће први пут имати Закон о запосленима у јавним службама. На доношење овог закона, чије је усвајање планирано до краја септембра, обавезали смо се ММФ-у и Светској банци, а ових дана при крају је јавна расправа о закону.

Бројне су новине и решења која он доноси. Тако ће убудуће распон плата у јавном сектору бити већи. Према новим коефицијентима, однос вредности између плата биће од 1,11 према 8,35, а сада је распон око 1:5.

Отпремнина за одлазак у пензију биће три зараде, и то постаје законска категорија.

„Циљ је да Нацртом закона о запосленима у јавним службама изградимо систем који ће обезбедити транспарентност, правичност и омогућити квалитетније пружање услуга грађанима и привреди. С друге стране, настојимо да омогућимо да држава боље и лакше управља јавним службама“ рекао је државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Зоран Касаловић на завршној јавној расправи о Нацрту закона о запосленима у јавним службама, која је одржана данас у Београду.

Државни секретар је објаснио да је нацрт закона о коме се расправља део свеобухватне реформе система плата и радних односа у јавној управи. „Ови закони уводе ред у систем којим је било тешко управљати јер је нетранспарентан и неправедан. Морамо да га унапредимо ако желимо да пружамо квалитније услуге грађанима, а то ћемо моћи ако само ако утврдимо основу која ће омогућити правичност, једнак третман и систем плата који ће мотивисати запослене у школству, здравству, социјалној заштити, државној управи да те услуге квалитетније пружају“, нагласио је Касаловић.

Државни секретар је рекао да је можда највећи значај овог закона што обезбеђује правичност за све запсолене у јавним службама. „Сви запослени имају исту позицију и третман, на исти начин се вреднује и награђује њихов рад, а кад буде било пара за веће плате, оне ће бити распоређене транспарентно и правично, једнако свима, уважавајући специфичности послова! Тога на жалост није било раније и онда имамо незадовољне колеге који гледају да неко други има исту плату, са много мање залагања или има већу плату, а раде исти посао“, објаснио је државни секретар.

Касаловић је истакао да се ова два закона не тичу повећања плата, они уређују систем, односно дефинишу ко, колико и за који посао прима плату и како би требало да се вреднује његов рад. „Колика ће повећања плата у јавном сектору бити зависи од стања у буџету, али већ по најавама које чујемо од надлежних видимо да Влада озбиљно разматра ово питање“, нагласио је државни секретар Касаловић.

Он је рекао да је текст закона припреман у сарадњи са синдикатима и стручном јавношћу и да је током јавне расправе и израде нацрта уграђено око 70 одсто примедби и предлога. „Од великог значаја је разговор са синдикатима којима, иначе, и овим законима, желимо да омогућимо веће учешће у доношењу политика“.

Извор МДУИЛС

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/novim-zakonom-o-platama-u-javnom-sektoru-raspon-povecan-na-18/