НОВИНЕ У ШКОЛАМА: ЗАПОШЉАВАЈУ СЕ КУВАРИЦЕ И СЕРВИРКЕ

Министарство просвете увешће једну новину у школске кухиње које испуњавају ХАСАП стандард. Те образовне установе добиће сопствене куваре и сервирке како би ђаци имали што здравије оброке!

Тим за област исхране ученика и ђачких кухиња, који је недавно оформљен како би се деци понудили и обезбедили квалитетнији и економичнији оброци поред овог, бавиће се и другим променама.

– Задатак тима је да продукује упутство школама за спровођење тендера, као и израда стандарда квалитета који обезбеђују исправност хране и одговарајућу нутритивну вредност оброка. Тим би требало да понуди и законске могућности и решења како би се у процес што више укључили локални произвођачи и остали ресурси система, попут студентских и кухиња предшколских установа, ђачких задруга средњих стручних школа… – објашњавају из министарства за Блиц.

Полазну основу за рад тима представљају резултати анкете која је послата на адресу свих основних школа у Србији, у оквиру међународног пројекта “Хоризонт 2020”, о њиховој опремљености, стању школских кухиња итд.

– Један од циљева је да се, колико год је могуће, обезбеди припремање хране за ученике у објектима који су у систему образовања. Уколико школске кухиње ХАСАП стандард и имају довољан број пријављених оброка, онда систематизацијом планирају радна места куварице и серверке, а Министартво одобрава средства. Такође, у срадњи са министарствима здравља и пољопривреде биће оформљен посебан тим који ће се бавити утврђивањем критеријума које компаније могу да учествују на тендерима на основу стандарда хране које ће морати да испуне – објашњавају у Министарству просвете.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/novine-u-skolama-zaposljavaju-se-kuvarice-i-servirke/