НОВО ПРАВИЛО ЗАТВАРА МНОГЕ АУТО-ШКОЛЕ ?

05.11.2015., Sibenik –
Oznaka za auto skolu
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Због новог правила ни једна од око 450 ауто-школа у Србији неће моћи да обучава возаче од октобра.

Наиме, према новом Правилнику, ауто-школе ће морати да имају полигон од око 5.000 квадратних метара, и то у свом власништву или макар изнајмљен, што ће мало ко у нашој земљи моћи да испуни.

Да све буде још горе, и онај мали број ауто-школа које успеју да испуне све законске одредбе и наставе са радом, мораће да уложе велики новац, а самим тим и значајно повећају цену, па ће обука за возаче уместо досадашњих 70.000 сигурно коштати најмање 100.000.

Председник Асоцијације ауто-школа Србије Милан Крстић објаснио је за „Информер“ да у овом тренутку само 36 школа испуњава све прописе које предвиђа нови правилник.

– Према правилима која ће важити од 27. октобра, ако имате дозволу од власника неке јавне саобраћајне површине, можете на њој да држите часове вожње. Тако тренутно највише школа функционише на великим паркинзима и осталим просторима који се ни за шта не користе. Међутим, нови Правилник предвиђа да свака ауто-школа има свој или изнајмљени полигон који мора да има најмање 5.000 квадратних метара, односно 50 ари. То је немогуће јер кад би свака школа у Србији имала толики полигон у свом власништву, то би значило да би 22.500 ари или 225 хектара било само под полигонима. Зато и не чудо што тренутно само осам одсто ауто-школа испуњава ове критеријуме и што би, у најбољем случају, до октобра највише 30 одсто могло да их задовољи – објашњава Крстић.

Он напомиње да је за куповину земљишта и изградњу полигона од 50 ари портебно скоро 200.000 евра, што би довело до вртоглавог поскупљења обуке како би власници ауто-школа могли да врате уложено.

– За земљу треба 3.000 евра по ару, што је око 150.000 евра и на то додајте изградњу полигона и његово обезбеђивање. Доћи ћете до суме од најмање 200.000 евра. Они који буду уложили толики новац сигурно ће значајно подићи цене обуке возача како би повратили свој капитал. То значи да ће обука уместо досадашњих 70.000 коштати сигурно 100.000 динара, ако не и више. И ко онда највише испашта овим правилником? Они који буду желели да полажу вожњу – искрен је Крстић.

Слободан Милошевић из Привредне коморе ауто-школа Србије тврди да је стање алармантно јер се број ауто-школа у нашој земљи из године у годину рапидно смањује и напомиње да од 27. октобра Београд лако може да остане без иједне.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/novo-pravilo-zatvara-mnoge-auto-skole/