ОБЈАВЉЕН КАЛЕНДАР ЗА НОВУ ШКОЛСКУ ГОДИНУ – МАЛЕ ИЗМЕНЕ У РАСПОРЕДУ РАСПУСТА

Нова школска година за ученике основних и средњих школа почиње у петак, 1. септембра, а у односу на ову годину, има неколико новина: поново је уведен кратак јесењи распуст, а други део зимског распуста, који су деца раније имала “у цугу” две недеље, сада ће бити краћи, али ће зато дужи бити пролећни распуст.

У Министарству објашњавају да нигде није предвиђена дужина трајања распуста и да то диктира број наставних дана, те да су се трудили да ђаци имају више краћих предаха, због чега је и предвиђен јесењи распуст. Он ће трајати 9. и 10. новембра и на њега се надовезује викенд, па ће се ученици и наставници одмарати укупно четири дана.

Први део зимског распуста биће током новогодишњих и божићних празника, од 30. децембра до 8. јануара 2018, а други део траје од 1. до 9. фебруара. Прво полугодиште се завршава 31. јануара, а друго почиње 12. фебруара. Пролећни распуст траје од 2. априла до 9. априла.

За ученике осмог разреда школска година се завршава 31. маја, а за ђаке од првог до седмог разреда 14. јуна. Матуранти гимназија са наставом завршавају 24. маја, ученици завршних разреда трогодишњих и четворогодињих средњих стручних школа 31. маја, а остали средњошколци се распуштају 21. јуна.

Ученици и запослени у школи имају право да не похађају наставу, односно да не раде у дане следећих верских празника: православци на први дан крсне славе; припадници Исламске заједнице на први дан Kурбан и Рамазанског бајрама, припадници Јеврејске заједнице на први дан Јом Kипура. Нерадни је и први дан Божића, а током ускршњих празника не ради се од Великог петка до другог дана Ускрса.

Мала матура од 18. до 20. јуна
Пробни завршни испит ученици ће полагати 13. и 14. априла, а малу матуру 18, 19. и 20. јуна. Пријемни испит за упис у билингвална одељења одржаће се 26. маја, у музичким и уметничким школама од 1. до 3. јуна, а у балетским од 3. до 5. јуна. Провера знања за упис у Математичку гимназију и математичка одељења биће 2. јуна, у филолошким гимназијама 2. и 3. јуна, а пријемни за упис у одељења за обдарене за физику и информатику одржаће се 3. јуна. Предаја документације за упис у Спортску гимназију предвиђена је за 2. и 3. јун.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/objavljen-kalendar-za-novu-skolsku-godinu-male-izmene-u-rasporedu-raspusta/